Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Goa vijftig jaar deel van India

leave a comment

Vissers Goa, India, 1977Vandaag (18 december 2011) is het vijftig jaar geleden dat Indiase troepen Goa binnen marcheerden. Goa had 451 jaar onder Portugees bewind gestaan.

India’s kleinste deelstaat Goa heeft dus een totaal andere koloniale geschiedenis dan de rest van India, dat onder Brits koloniaal bestuur stond. De Goanen zijn overwegend katholiek en de muziek en de keuken van Goa zijn beïnvloed door de Portugezen.

Een ‘Portugese’ Indiër in Goa, van wie ik in 1977 een kamer huurde, vond dat het vroeger onder de Portugezen veel beter was. Toen hingen de hammen aan het plafond en “mochten we de Indiërs nog slaan”. Mijn herinnering aan toen.

Over het huidige Goa gaat dit blog van de New York Times. In de rest van India is het beeld (mede door ‘Bollywood’, het Indiase Hollywood) dat de Goanen vooral aan het strand liggen met veel goedkope drank. Goa probeert dat beeld bij te stellen.

Meer koloniale geschiedenis

Written by Bert Ernste

december 18th, 2011 at 10:37 am

Leave a Reply