Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Media, media, media, reclame, reclame, reclame

3 comments

Metro São Paulo met beeldschermenDe mens heeft steeds meer media tot zijn beschikking. Mobiele (smart)phones, al dan niet met internet, tablets, computers. We lijken wel verslaafd. Alsof dat nog niet genoeg is verschijnen er steeds meer beeldschermen in de publieke ruimte, onder meer in Amsterdamse trams en de metro van São Paulo (foto).

Het aanbod op die schermen is kleurloos, want een publieke instelling mag niemand voor het hoofd stoten. Wat ‘nieuws’ uit de wereld van showbusiness, sport, een ‘tweet van de week’, een paar agendaberichten, enkele dienstmededelingen en uiteraard reclame, veel reclame.

Zitten we daar nu echt op te wachten? De reclamejongens en -meisjes betalen de dienst graag, want ze weten dat je er onwillekeurig toch vaak naar kijkt. Nergens vinden we meer rust, overal ongevraagde reclameboodschappen.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

december 26th, 2011 at 12:19 pm

Posted in Brazilie,Media,Nederland,Wereld

Tagged with ,

3 Responses to 'Media, media, media, reclame, reclame, reclame'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Media, media, media, reclame, reclame, reclame'.

 1. Ja, de kunst is het om een evenwicht te vinden temidden van dit informatiebombardement, Bert.
  Ik weet over het algemeen al die schermen in de openbare ruimte aardig te negeren… 🙂

  Mobiel (WiFi) internet doe ik dus ook bewust niet aan, mijn mobieltje kan alleen bellen en sms-en, het klinkt bijna ouderwetsch, haha…

  Bart

  26 dec 11 at 13:10

 2. Gelukkig weet ik de schermen en aanplakbiljetten met reclame ook vaak wel te negeren, maar helemaal lukt het me niet. Ik probeer op sommige plekken (met name met historische gebouwen) wel eens de reclame weg te denken. De wereld wordt dan veel mooier.

  Deze week kon ik er niet omheen dat ze na de metrotreinen nu ook al schermen ophangen in de stations van de metro van São Paulo. Er komt een moment dat je alleen nog naar de grond kunt kijken, als je alle reclameboodschappen wilt mijden. En dan zullen ze wel stoeptegels uitvinden met ingebouwde beeldschermen.

  Ik vraag me wel eens af wat het met (jonge) kinderen doet, die dat evenwicht in het informatiebombardement wellicht nog niet kunnen vinden.

  Bert Ernste

  26 dec 11 at 13:33

 3. Zelfs in de lift, waar ik vandaag in stond, zat een beeldscherm met dergelijke onzin …

  Bert Ernste

  26 dec 11 at 22:02

Leave a Reply