Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Romário: Wereldkampioenschap voetbal 2014 feest van corruptie

leave a comment

Foto van Romário de Souza Faria. Bron Agência Senado via Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1rio_de_Souza_FariaRomário de Souza Fária (foto Agência Senado via Wikipedia), de bekende Braziliaanse voetballer bekend van onder meer PSV en FC Barcelona, is tegenwoordig lid van het Braziliaanse parlement. Hij neemt zich geen blad voor de mond en heeft fundamentele kritiek op de Braziliaanse politiek en op het komende wereldkampioenschap voetbal. Van die kritiek komt maar weinig door in Nederland, want we willen de droom van het WK voetbal wel intact houden. Romário beschouwt het WK voetbal in Brazilië als een feest voor de corruptie.

Hier een paar vertaalde stukjes uit een interview dat hij een paar maanden geleden gaf. Het interview op het blog van betrokken journalist is helaas in mindere layout.

“Brazilië houdt pas op een achterlijk land te zijn, als het land het onderwijs op een hoger plan tilt. Onderwijzers vormen een van de slechtst betaalde klassen en is de belangrijkste. (…) Er is geen interesse om de Braziliaanse bevolking minder onwetend te maken. Er zijn mensen, die daarvan profiteren.”

“De begrote kosten voor de Panamerikaanse Spelen (PAN) van Rio waren maximaal R$ 400 miljoen (ongeveer € 175 miljoen). Het werden er R$ 3,5 miljard (ongeveer € 1,5 miljard).” Romário bekent dat hij enkele appartementen in het atletendorp van de PAN heeft gekocht en dat hij er goed aan heeft gedaan die weer te verkopen, want de appartementencomplexen voor de atleten zijn gebouwd op een moeras en verzakken.

“Iemand heeft veel geld verdiend met de Panamerikaanse Spelen in Rio. De onwetendheid van het volk laat deze schaamteloze mensen met rust. De bevolking weet niet welke macht het heeft. Daarom verdedig ik de onderwijzers. (…) Waarom zouden de machtigen willen dat de bevolking bewust wordt? De Panamerikaanse Spelen van Rio hebben vier keer zo veel gekost als die van Mexico. Ze hebben niets nagelaten en niemand doet zijn mond open om te klagen. Als de PAN zo was, zal het WK voetbal in Brazilië een feest zijn voor de corrupten.”

Volgens Romário zullen zeven van de twaalf stadions, die ge- en verbouwd worden voor het WK, daarna geen nut meer hebben. Hij verbaast zich erover dat Brazilië het WK in twaalf stadions speelt en niet in de gebruikelijke acht. “Wie profiteert van de bouw van zoveel stadions, waar maar drie wedstrijden van het WK worden gespeeld?”

Romário is verder kritisch over de wereldvoetbalbond Fifa, die volgens hem tussen de € 1,3 en 1,7 miljard winst zal maken, maar geen cent in Brazilië investeert. Tien procent van dat bedrag zou het onderwijs in Brazilië veel goed doen, zegt hij. Ook begrijpt Romário niet waarom de belastingbetaler het stadion voor de openingswedstrijd in São Paulo (‘Itaqueirão’) moet betalen (kosten ruim 400 miljoen Euro), waar dat stadion na het WK aan voetbalclub Corinthians wordt overgedragen. Het feit dat gewone Brazilianen de entree van de wedstrijden van het WK niet zullen kunnen betalen is Romário een doorn in het oog. “Het WK is voor de elite.”

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 17th, 2012 at 9:37 am

Leave a Reply