Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Feijoada heeft niets met slaven te maken

one comment

Foto feijoadaDe in Brazilië bekende schotel feijoada, een bonenschotel met stukken vlees, ui en knoflook zou volgens de overlevering komen van de slaven, die de resten vlees (oren, botten, poten en dergelijke) van het ‘grote huis’ (casa grande) kregen. In restaurants en door mensen met genoeg geld wordt de feijoada uiteraard met beter vlees bereid.

Het verhaal dat de feijoada afstamt van gerecht van de slaven, is evenwel niet waar. De Braziliaanse feijoada is een variant van Europese gerechten. Bijvoorbeeld van Portugese gerechten uit Estremadura, de Beiras, Trás os Montes en Alto Douro, waar traditioneel verschillende soorten bonen werden vermengd met groenten en worst, varkensoren en -poten. Dit soort schotels zijn vrij algemeen in Europa. Denk aan de Franse cassoulet, de Spaanse cozido madrileña en de Italiaanse casseruola of caserola milanesa.

Het soort bonen varieert van streek tot streek. In Brazilië gebruiken ze zwarte bonen. In de loop der jaren is de feijoada ontwikkeld tot een rijk gerecht, dat vaak op vrijdag en zaterdag op het menu staat.

Recept voor feijoada uit NRC

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 23rd, 2012 at 8:06 pm

One Response to 'Feijoada heeft niets met slaven te maken'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Feijoada heeft niets met slaven te maken'.

  1. Interessante informatie. Ik had al langere tijd getwijfeld aan het verhaal van de slaven die de restanten van hun meesters tot de feijoada van nu transformeerden, aangezien ook de Nederlandse erwtensoep, qua ingrediënten grote overeenkomsten vertoont met die van de feijoada.

    adrianoantoine

    23 jan 12 at 20:17

Leave a Reply