Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Sociale media, doe er wat aan

6 comments

Logo DiasporaHet is een hype, de opkomst van de zogenoemde sociale media. Wie niet op Facebook, Google+, Hyves, LinkedIn en/of andere ‘sociale media’ zit, lijkt niet meer mee te tellen. Ondertussen maken de bedrijven achter die ‘sociale media’ zich schuldig aan data mining, het verzamelen, bewaren en onderling verbinden van de gegevens, die wij op die ‘sociale media’ zetten. Die gegevens zijn veel geld waard voor adverteerders, die zo heel gericht hun advertenties kunnen plaatsen. Met grote regelmaat blijken de bedrijven achter de ‘sociale media’ kwalijke voorwaarden betreffende de privacy van die gegevens te hanteren. We zijn daar geen klant (we betalen immers niet), maar de koopwaar.

Daar probeert Diaspora wat aan te doen. Diaspora wil een sociale-netwerksite zijn zoals Facebook en al die andere, maar met een principieel verschil. De gegevens van de gebruikers blijven van de gebruikers en kunnen te allen tijd worden gewist. Ook is het systeem decentraal, waardoor de gegevens niet op een plek worden bewaard.

Zeer sympathiek dus en het zou niet meer dan logisch zijn als alle gebruikers van ‘sociale media’ massaal zouden overstappen. Helaas is de marketing van Diaspora niet zo goed en blijft het initiatief wat onbekend.

Verder zijn we natuurlijk lui. We hebben geen zin in het ongemak van overstappen en we willen niet de eerste zijn, terwijl onze contacten achter blijven. Toch zouden we het moeten doen. Laten we de controle over onze gegevens terugpakken en een initiatief als Diaspora een kans geven tegenover de geldwolven van Facebook en consorten, die geen enkel belang hebben bij onze privacy.

Er zijn mensen die menen dat privacy er niet meer toe doet, maar dat is naïef, zie hier en hier.

Dus: alle sociale netwerkers op internet over naar Diaspora! Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Diaspora nog wel wat kinderziektes heeft. Enige tolerantie als iets niet meteen goed gaat, is nog wel gewenst, maar dat verdient het initiatief ook wel. Daadwerkelijk controle hebben over je gegevens is erg prettig.

Aanmelden kan hier. Als je een uitnodiging hebt kan het ook hier, maar als je nog geen uitnodiging hebt, laten ze je daar lang wachten. Uitleg (tutorials) vind je hier.

Update 27 oktober 2013: Privacyvriendelijk sociaal netwerk Diaspora kampt met het probleem dat ‘men’ al elders is en gebrek aan reclame. Aanmelden kan op een van de ‘pods’.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

januari 28th, 2012 at 1:12 pm

6 Responses to 'Sociale media, doe er wat aan'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Sociale media, doe er wat aan'.

 1. Koopwaar; dat zijn ze; de slaven van de sociale media.

  Laila

  28 jan 12 at 13:34

 2. De enige social media waar ik iets mee doe is mijn weblog, ik twitter niet hyve niet en heb ook geef facebook. Als ik contact wil met vrienden dan bel ik en spreek af om samen gezellig een kopje koffie te drinken of een lekker wijntje

  jantiena63

  28 jan 12 at 19:26

 3. Gelijk heb je, Jantiena.

  Ik vind ook dat telefoon prima werkt voor afspraken maken en we hadden al e-mail (vind ik wel heel gemakkelijk). Veel toeters en bellen van de ‘sociale-netwerksites’ zijn wat mij betreft helemaal niet nodig. Overigens zie ik best dat die netwerken leuk kunnen zijn voor virtuele reünie met oud studie- of klasgenoten en dergelijke, al waren daar ook al gespecialiseerde sites voor (die ik ook niet ken).

  Ik gebruik wel Twitter, maar alleen om nieuws op mijn site aan te kondigen, dus als ondersteuning. Op Facebook, Hyves en LinkedIn heb ik een profiel om vindbaar te zijn, maar ik ben er nauwelijks actief.

  Wie evenwel wel actief is op genoemde sociale netwerken, doet er volgens mij goed aan over Diaspora na te denken vanwege de privacy. Of een decentraal, open source project, waar privacy gewaarborgd is, tegen de grote, reeds gevestigde netwerken op kan zal moeten blijken.

  Bert Ernste

  28 jan 12 at 19:43

 4. Ik heb een eigen blog, en een Hyves en Facebook account.
  Op het laatste doe ik niks, op Hyves ben ik wel regelmatig aktief.
  Overstappen naar bv. Diaspora zal men niet gauw doen, omdat je sociale netwerk niet zomaar meeverhuist.
  Bij het schrijven en reageren houd ik wel altijd rekening met het feit dat iedereen mee kan lezen, zelfs in de gevallen dat je personen geblokkeerd hebt. Via andere pc’s en inlogcodes kan wie kwaad wil altijd wel een weg vinden…..daarom ben ik dus bewust spaarzaam met het geven van persoonlijke informatie, en houd daar een duidelijke grens aan.

  Bart

  30 jan 12 at 09:35

 5. > Overstappen naar bv. Diaspora zal men niet gauw doen, omdat je sociale netwerk niet zomaar meeverhuist. <

  Dat is inderdaad een lastige voor nieuwe initiatieven. Er is al sprake van wat bedrijven noemen 'lock in' van de klant bij Facebook etc. Je kunt natuurlijk je contacten oproepen mee te gaan, of Diaspora er naast nemen en hopen dat de contacten langzamerhand ook over gaan.

  Het blijft evenwel lastig om met de gevestigde orde te concurreren. Ook het feit dat Diaspora technisch nog wel wat beter kan, zal veel mensen, die met het gelikte Facebook werken, niet snel doen overstappen.

  Blijft natuurlijk het sterke argument van privacy en dat je zelf controle hebt en houdt bij Diaspora.

  Bert Ernste

  30 jan 12 at 10:45

 6. Privacyvriendelijk sociaal netwerk Diaspora kampt nog steeds met het probleem dat ‘men’ al elders is en gebrek aan reclame. Aanmelden kan op een van de ‘pods’.

  Bert Ernste

  27 okt 13 at 12:21

Leave a Reply