Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Krottenwijken Rio en WK voetbal | Olympische spelen

leave a comment

Foto krottenwijk

De Groene Amsterdammer heeft deze week een uitstekend artikel over het politieoptreden in de krottenwijken van Rio. Om het te lezen is een abonnement nodig of het kopen van een week toegang tot De Groene voor Euro 4. De moeite waard!

Noch de drugshandel, noch de favelabewoners zijn volgens Freixo interessant voor de overheid. ‘Het UPP-beleid (pacificatiepolitie stationeren in de krottenwijken, BE) is niets anders dan de militaire reconquista van gebieden die van belang zijn voor de stad. Als je de kaart erbij haalt en ziet waar de UPP’s gestationeerd zijn, kun je de eigenlijke doelstelling onmogelijk ontkennen: de zones die van belang zijn voor de Olympische Spelen beveiligen. De pacificatiepolitie is er niet voor de bewoners van de favela, ze is er enkel om wille van de plaats waar die favela ligt.’

Eerder schreef ik al over de hypocrisie rond het politiebeleid in Rio de Janeiro. Ook schreef ik over het feit dat de minder bedeelde Brazilianen meestal niet profiteren van dergelijke grote evenementen en over de corruptie, die de sportevenementen met zich meebrengen.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

februari 6th, 2012 at 10:14 am

Leave a Reply