Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Fietsprotest in São Paulo

leave a comment

Foto van overleden fietser op weg (bedekt). Bron Folha de São Paulo: https://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2012/03/1056325-ciclista-morta-na-av-paulista-era-ativista-e-biologa.shtmlFietsen is in opkomst in Brazilië. Natuurlijk, er werd altijd wel gefietst, zeker in kleinere plaatsen, maar een echt fietsland is Brazilië niet. Volgens het televisiestation Band zijn er in Brazilië 60 miljoen fietsen (op een bevolking van meer dan 180 miljoen), waarvan de helft voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. De andere helft is voor recreatief fietsen.

Vanwege de toenemende verkeersopstoppingen zijn er in de grote steden steeds meer mensen, die de fiets pakken. In de metro mag je vaak je fiets meenemen en er komen steeds meer fietsenstallingen. Ook worden er in de grote steden steeds meer fietspaden aangelegd, maar die zijn overwegend (in São Paulo 80 procent) voor recreatief fietsen en niet voor de fiets als transportmiddel.

Omdat er relatief weinig fietsers zijn in steden als São Paulo, zijn automobilisten en buschauffeurs te weinig alert op fietsende verkeersdeelnemers, die dus meestal ook geen fietspad of -strook kunnen gebruiken. Dat leidt met enige regelmaat tot (dodelijke) ongelukken. In São Paulo vindt gemiddeld een fietser per week de dood in het verkeer.

Afgelopen vrijdag kwam een fietster op de Avenida Paulista in São Paulo onder een bus (foto Folha de São Paulo), toen ze boze gebaren maakte naar een andere bus die haar tot twee keer toe sneed. Daarbij verloor ze het evenwicht en viel onder de bus in de rijstrook daarnaast, wat ze niet overleefde.

Het ongeluk leidde tot protesten van andere fietsers, die een deel van de Avenida Paulista blokkeerden en een protestmars hielden (foto’s). Volgens ‘fietsactivisten’ zijn het vooral de professionele chauffeurs van taxi’s en bussen, die geen rekening houden met fietsers.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

maart 4th, 2012 at 10:37 am

Leave a Reply