Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Dagblad De Pers: van de doden niets dan goeds

2 comments

Logo Dagblad De PersVan enige afstand volg ik de berichtgeving rond het verdwijnen van gratis dagblad De Pers. De krant gaat op internet door, maar de laatste papieren editie is verschenen. Verschillende commentaren, die ik zag, bijvoorbeeld in De Groene en De Volkskrant vonden: er gaat een kwaliteitskrant verloren. Ook oud-hoofdredacteur Ben Rogmans van De Pers meent dat het goed was.

‘Van de doden niet dan goeds’, zo zegt men. OK, De Pers is niet dood, want gaat nog door op internet, maar ik moest toch wel aan die uitspraak denken, toen ik in al die berichten las dat er een kwaliteitskrant verdween.

Helaas heb ik de kwaliteit van De Pers nooit zo kunnen ontdekken. Wel is de krant stukken beter dan de gratis kranten Spits en Metro, maar dat is geen kwaliteitscriterium, want die bladen zijn nauwelijks kranten te noemen.

Toegegeven, ik las De Pers hooguit een keer per maand, omdat ik weinig met de trein reis en een deel van het jaar in het buitenland verkeer. De keren dat ik in de trein zat en die krant las, viel hij mij echter iedere keer weer tegen.

Concreet herinner ik mij een openingsartikel, waarin de bedoeling was om na te gaan wat het kabinet Balkenende IV met zijn dialoog met de burgers had bereikt. Ik weet niet zeker of het dit artikel was, maar weet nog wel dat ik dacht: prima invalshoek, magere uitwerking: rondje rondbellen met voorlichters en dat was het dan.

Dat gebeurde me regelmatig, als ik De Pers las: met interesse beginnen vanwege een origineel perspectief, maar aan het eind van het artikel onbevredigd achter blijven. Ook herinner ik mij enkele uiterst oppervlakkige berichten over Brazilië, die overduidelijk door iemand zonder kennis van dat land waren geschreven.

Voor alle duidelijkheid geef ik nogmaals toe: mijn indruk is gebaseerd op een nogal sporadische steekproef. De juichverhalen over De Pers van de laatste dagen kwamen echter wat onwaarachtig over.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

maart 31st, 2012 at 9:37 am

2 Responses to 'Dagblad De Pers: van de doden niets dan goeds'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Dagblad De Pers: van de doden niets dan goeds'.

 1. Bert,

  Ik ben het met de strekking van je verhaal wel eens. Neemt niet weg dat ik De Pers wel een beetje zal missen. Iedere ochtend na het ontbijt heb ik zo’n vaste routine op mijn laptop: met o.a. post ophalen, Nu.nl en O Estadão even doorlezen en de website van DePers openen om te kijken hoe het met de beurzen gaat. Daar moet ik nu een vervanger voor zoeken.

  Joop Liefaard

  31 mrt 12 at 11:56

 2. De (media)wereld verandert snel en dat betekent inderdaad dat we ons leesgedrag vaker moeten aanpassen. Iedere keer duurt het weer even voordat je daaraan gewend bent en je bookmarks opnieuw geordend hebt. Het voordeel is dat je bij die veranderingen wel eens op media stuit, waar je anders niet gekeken zou hebben, omdat je wat vast zit aan je routine.

  Bert Ernste

  31 mrt 12 at 16:20

Leave a Reply