Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Paternalistische politie

leave a comment

Motorrijders in luchtige kledingIn verkeersprogramma’s als Blik op de Weg en Wegmisbruikers! spreken de politieagenten motorrijders zonder beschermende kleding met enige regelmaat op een erg belerende toon toe.

Let op, het gaat hier niet om een wettelijk voorschrift. Anders dan het gebruik van een helm is het dragen van beschermende kleding op de motor niet verplicht. Blijkbaar heeft de wetgever beslist dat dit de verantwoordelijkheid van de motorrijder is. Desondanks komt er dus een uiterst vermanend vingertje tevoorschijn, als de politie motorrijders in korte of spijkerbroek en/of zonder motorjas tegen komt.

Natuurlijk is het ontbreken van beschermende kleding heel erg vervelend als je een schuiver maakt. Het geeft nare verwondingen. Maar dan kun je net zo goed de lijn meteen doortrekken en tegen de motorrijder zeggen dat hij beter geen motor kan rijden vanwege de gevaren. Of tegen iemand in een klein, goedkoop auto’tje zeggen dat hij zich beter in een stevig mobiel kan voortbewegen, want als je in zo’n koekblik door een stevige auto wordt geraakt … Tegen iedere automobilist in een personenwagen zou je kunnen zeggen dat die beter in een tank kan gaan rijden.

Het dragen van beschermende kleding op de motor is zeker verstandig, maar het belerende toontje van de politie tegen de motormuis zonder motorjas blijft vreemd.

De foto’s zijn genomen in Brazilië.

Meer Nederland

Written by Bert Ernste

mei 9th, 2012 at 8:46 pm

Leave a Reply