Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Koloniaal verleden: detectiveromans

leave a comment

Omslag Parels voor Nadra en Sambals voor SweelinckHet is nu een kleine zeventig jaar geleden dat Nederlands Indië zich onafhankelijk verklaarde (1945) na meer dan honderd jaar Nederlands bestuur (en nog veel langer over delen van Indië). Er volgde een bloedige oorlog (de zogenoemde politionele acties), waarbij Nederland zich niet van haar beste kant liet zien.

De koloniale samenleving van Indië is verbeeld in een ongelofelijke hoeveelheid boeken, onder meer van P.A. Daum (bijvoorbeeld Ups & downs in het Indische leven) en Hella Haasse (OeroegHeren van de theeSleuteloog). En natuurlijk Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij van Multaltuli. Zie ook Alfred Birney (samenstelling) 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren.

Veel minder bekend zijn de Indische detectiveromans. Onlangs las ik Parels voor Nadra van Joop van den Broek. Een logischerwijs wat ouderwetse detectiveroman, die ik vooral interessant vond vanwege de achtergrond van de Indische samenleving. Chaos in Djakarta en Heimwee naar Indië zijn latere boeken van Van den Broek.

Een Indische achtergrond hebben ook enkele speurdersboeken van Pim Hofdorp, zoals Sambals voor Sweelinck, dat speelt in de Indische gemeenschap in Den Haag.

Er zijn veel meer Indische detectiveromans, zoals dit overzicht laat zien.

Boeiend om via boeken terug te kijken naar ons koloniale verleden, dat in deze tijden soms veel langer geleden lijkt dan een kleine zeventig jaar.

Meer koloniale geschiedenis en boeken

Written by Bert Ernste

juni 11th, 2012 at 8:22 am

Leave a Reply