Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Vliegen met de KLM: brood mee!

6 comments

Logo KLMMet de KLM naar Wenen. Vertrek even na 12 uur. Lunchtijd. Ah, daar komt de catering. Het aanbod van de KLM: een lullig koekje en een minizakje zoutjes. Pardon?! KLM is toch geen prijsvechter? Een belegd broodje is toch wel het minimum, zeker op dit uur.

Op de terugweg, vertrek even na 14.00 uur, is het aanbod hetzelfde, al is het koekje wat substantiëler. We pakken net als op de heenweg, toen dat geen probleem was, zoutjes én een koekje. De stewardess vertelt ons uiterst onvriendelijk dat het het één of het ander is. Dat kun je toch ook normaal zeggen?

De klantenservice van KLM belt naar aanleiding van deze klacht en is het roerend met ons eens dat de catering zeker op lunchtijd wel wat substantiëler had mogen zijn, ook al omdat de reiziger uren tevoren al van huis is vertrokken. De medewerkster zal de klacht doorgeven aan de catering, zegt ze. We krijgen volmondige excuses en een fles wijn aangeboden. Netjes, al heeft de klantenservice het niet over het snauwen van het cabinepersoneel.

Echter: op de vraag of deze armoedige catering een gevolg is van bezuinigingen en dus normaal is (zoals ik vermoed) zegt de medewerkster dat ze dat niet weet (sic!). Dus voor de zekerheid toch maar brood meenemen, als je met de KLM vliegt.

Meer commentaren

Written by Bert Ernste

augustus 31st, 2012 at 1:40 pm

Posted in Nederland

6 Responses to 'Vliegen met de KLM: brood mee!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Vliegen met de KLM: brood mee!'.

 1. Ik hoor nogal eens mensen met waardering over de KLM praten, maar mijn eigen ervaringen (op korte vluchten overigens) zijn niet best. Stewardessen die je nauwelijks aankijken en je bijna snauwend toespreken. Toen we een keer in Parijs moesten overstappen en we veel te laat van Schiphol vertrokken werden we gerustgesteld met de mededeling: u wordt in Parijs opgewacht en naar de gate gebracht. Er was helemaal niemand die ons opwachtte en de KLM-balie in Parijs bleek gesloten. Uiteraard een klacht ingediend. Na thuiskomst werden we gebeld door een inderdaad heel vriendelijke mevrouw van de klantenservice en we kregen ook die fles wijn. Maar het was beter geweest als die goede klantenservice vanaf het begin actief was geweest.

 2. Zo’n gebaar van excuses maken en een fles wijn aanbieden is te waarderen, maar het blijft natuurlijk een zoethoudertje. Het gaat inderdaad om de service voor en tijdens de vlucht. Daar kan geen service achteraf, hoe aardig bedoeld ook, tegenop.

  Bert Ernste

  31 aug 12 at 17:09

 3. Waarom vliegt iemand in Godsnaam voor één uurtje naar Wenen?

  timmerark

  1 sep 12 at 14:49

 4. Er staat nergens dat heen- en terugreis op dezelfde dag waren.

  Bert Ernste

  1 sep 12 at 17:02

 5. Wij vliegen al heel wat jaren met KLM naar Nederland en weer terug. Daarvoor vlogen we met TAP en Iberia. Daarbij vergeleken is KLM een verademing.

  Joop Liefaard

  21 mei 14 at 15:30

 6. Het is vaak een momentopname. Wij hebben ook goede vluchten gehad met KLM. Trouwens ook met TAP (Air Portugal). En ook beduidend mindere, zowel bij TAP als KLM, hoewel KLM wel constanter is.
  Vanuit Nederland naar Brazilië is TAP op dit moment nogal concurrerend qua prijs en je mag 2 koffers van 32 kg meenemen per persoon. (Vanuit Brazilië vertrekkend mag dat bij de meeste maatschappijen.)
  Met Iberia heb ik nog nooit gevlogen, geloof ik.

  Bert Ernste

  21 mei 14 at 17:51

Leave a Reply