Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Rekenliniaal (Nostalgie: oude techniek 9)

3 comments

Foto rekenliniaal (detail)Toen ik naar de middelbare school ging waren er nog geen draagbare rekenmachientjes. We rekenden nog alles uit op papier. De natuurkundeleraar liet ons kennis maken met de rekenliniaal. Een fascinerend ding.

Een rekenliniaal heeft verschillende rijen getallen, een schuivend middenstuk en een schuivend doorzichtig stuk, met daarop een scherpe lijn. Een combinatie van schuiven van middenstuk en lijnstuk en het kiezen van de juiste getallenrijen maakt het mogelijk vele en complexe berekeningen snel uit te voeren.

Als ik mij goed herinner waren er drie in onze klas, mijzelf inbegrepen, die zo’n liniaal aanschaften en daar gewichtig hun berekeningen mee maakten. Echt nodig was een rekenliniaal voor ons werk natuurlijk niet, maar het voelde wel stoer zo’n ding.

Ook zonder elektronica kun je ingewikkelde berekeningen doen en dat met zo’n ogenschijnlijk simpel voorwerp: een liniaal met cijferrijen en twee schuivende delen. Geen batterijen nodig.

Meer nostalgie: oude techniek

Written by Bert Ernste

oktober 10th, 2012 at 3:21 pm

3 Responses to 'Rekenliniaal (Nostalgie: oude techniek 9)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Rekenliniaal (Nostalgie: oude techniek 9)'.

 1. Ja, mooi was dat, ik had er ook ééntje. Koreanen zijn nog steeds heel snel met de abacus – da’s ook bijzonder om te zien…

  ramireziblog

  10 okt 12 at 18:39

 2. Ik moest er verplicht een aanschaffen, maar heb nooit begrepen hoe het werkte. Er zat ook een centimeter op, dat was wel handig. Verpakt in een rood met beige beschermhoes.

  Blewbird

  10 okt 12 at 20:41

 3. ik heb hem veel gebruikt, ook in het zogenaamde praktisch jaar op een bouwplaats in de oostelijke Flevopolder. Ik moest de hoeveelheid bekistinghout voor de volgende stort uitrekenen, dat is vooral vermenigvuldigen, dat ging rap met zo’n rekenlineaal, met hooguit 1% foutenmarge, en vervolgens alle onderdelen optellen. Voor het optellen was er een optelmachientje, 100% nauwkeurig. Na drie dagen vermenigvuldigen met de rekenlineaal keurde mijn baas de uitkomsten af omdat hij geen geloof in de rekenlineaal. Moest ik alles overnieuw doen, kwam ik op 584,71 vierkante meter als totaal.

  Mijn baas was nu wel tevreden met de uitkomsten, rondde het meteen af tot 600 vierkante meter, en wilde een beetje ruim bestellen en bestelde 630 vierkante meter. Het kwam niet meer goed tussen ons.

  jankrosenbrink

  11 okt 12 at 23:18

Leave a Reply