Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

NS dwingt gebruik klantonvriendelijke OV-chipkaart af

7 comments

Foto kop uilVoor een treinreis koop ik nog steeds een kaartje uit de automaat. Voordeel: verder geen zorgen meer over vergeten om in- en uit te checken zoals dat met de OV-chipkaart moet.

Voor mijn bezoek aan een tante en mijn moeder, die vlak bij elkaar, maar in verschillende plaatsen wonen, werkt de OV-chipkaart voor mij zo: inchecken bij vertrek, uitchecken bij NS op overstapstation en meteen weer inchecken bij de regiotrein (andere paal). Erg onhandig als de overstaptijd kort is. Uiteraard uitchecken bij aankomst. Na bezoek aan mijn tante in het verpleeghuis, ga ik twee stations terug: inchecken bij instappen, uitchecken acht minuten later bij aankomst. Na bezoek aan mijn moeder in het verzorgingshuis de reis naar huis: inchecken, op het overstapstation uitchecken bij de regiotrein en inchecken bij NS en weer uitchecken op mijn eindbestemming.

Dat zijn welgeteld tien in- en uitchecks. Op zich simpele handelingen, maar je mag ze niet vergeten en op plekken met meerdere vervoerders moet je opletten dat je de juiste palen in de juiste volgorde kiest, want “Eenmaal ingecheckt bij een andere vervoerder, is het niet mogelijk nog uit te checken bij NS”, zo vermelden de instructies. Met een kaartje op zak is al dat gedoe niet nodig, want dan hoeft in- en uitchecken niet  en kun je op hetzelfde kaartje gewoon doorreizen met de trein van een andere vervoerder.

De NS bericht nu dat het vanaf begin 2013 niet meer mogelijk is om kortingskaartjes te kopen in de kaartjesautomaat*. Ik moet dus wel mee gaan doen aan het hierboven beschreven in- en uitcheckcircus. Een aantal consumentenorganisaties verenigd in het LOCOV adviseerde de NS het papieren kaartje niet af te schaffen, maar de trein van de OV-chipkaart dendert door zonder aan de reiziger te denken.

Wie een NS-kortingskaart heeft mag (maximaal drie) reisgenoten meenemen, die dan ook korting krijgen. Ook dat wordt in 2013 lastiger dan even extra kaartjes voor de meereizigers kopen in de kaartautomaat. De medereiziger moet een eigen OV-chipkaart hebben met minimaal € 10 saldo. Daarmee eerst langs de NS-automaat om een meereiskorting te laden en dan alsnog inchecken bij een incheckpaal. Lekker handig!

Om maar te zwijgen van wat je moet doen, als je een gast uit het buitenland op Schiphol ophaalt met de trein en die van de meereiskorting wilt laten profiteren. OV-chipkaart kopen, activeren, € 10 laden, meereiskorting laden, langs de incheckpaal. Hè, hè, we kunnen instappen.

Ondertussen is het ook raar dat er voortdurend saldo moet staan (als de OV-chipkaart ook voor de trein is maar liefst € 20) op een persoonlijke OV-chipkaart met automatisch opladen. De daartoe afgegeven machtiging (om het saldo automatisch aan te vullen door geld van de bankrekening van de reiziger af te schrijven) kan net zo goed gebruikt worden voor achteraf verrekenen van werkelijk gemaakte reiskosten. Dat is natuurlijk veel consumentvriendelijker. De vervoersmaatschappijen zitten nu op miljoenen van de reizigers, ook van hen die weinig reizen.

Verder wil de NS de stations gaan afsluiten met poortjes, waar je alleen met de OV-chipkaart in of uit kunt. De metro heeft ze al. Al die poortjes en controles maken de wereld er niet vriendelijker op. Die poortjes bij de NS zijn een slecht idee. Dat vindt ook het al genoemde LOCOV in het eerder genoemde advies (pdf).

En de reclamemensen van de OV-chipkaart maar roepen dat dat ding zo fijn is voor de reiziger. Klinkklare onzin!

* Update 8 november 2012: Het is nog veel gekker: de kortingskaartjes blijven gewoon beschikbaar in de kaartjesautomaat van NS, maar kortingskaarthouders en meereizigers mogen ze niet meer kopen. Alleen de houders van trajectkaarten mogen (moeten) papieren kortingskaartjes kopen, als ze op een ander traject reizen dan waarvoor de trajectkaart is. Lees hier meer over het verdwijnen van het papieren kaartje bij de NS.

* Update 8 maart 2013: Het papieren kortingskaartje van de NS blijft voorlopig toch nog bestaan. Zie de uitleg van de NS hieronder bij de reacties op deze post.

Meer columns

Written by Bert Ernste

oktober 27th, 2012 at 11:42 am

7 Responses to 'NS dwingt gebruik klantonvriendelijke OV-chipkaart af'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'NS dwingt gebruik klantonvriendelijke OV-chipkaart af'.

 1. Over een jaar of vijf verschijnt er vast weer een vervanger voor de OV-chipkaart aan de horizon. Omdat bleek dat die nu nog heilige kaart toch niet zo perfect was. Dan wordt er écht iets definitiefs ontwikkeld, reken maar. Leve de leveranciers van die systemen. En als we de papieren kaartjes zijn vergeten komt er iemand met het idee dat een kaartje uit een automaat eigenlijk verreweg het handigst is.

  Constant Coolsma

  27 okt 12 at 16:27

 2. Zouden ze het echt over vijf jaar pas doorkrijgen? Dat is wel laat. Maar dat komt natuurlijk omdat ze meer gericht zijn op de bedrijfsvoering dan op de klant | reiziger.

  Bert Ernste

  27 okt 12 at 18:04

 3. Eens. Een onbegrijpelijk gedrocht is het. Net de kortingskaart opgezegd. Dan maar niet meer met de trein reizen.

  Aad Verbaast

  28 okt 12 at 10:06

 4. Ik hoop dat het internetkaartje nog even blijft. Kost wel een smak inkt, vanwege de reclame en de zware afbeelding die erop staat, maar het zou me al dat in- en uitchecken besparen.

  Bert Ernste

  28 okt 12 at 14:22

 5. Update toegevoegd aan artikel hierboven: Het is nog veel gekker: de kortingskaartjes blijven gewoon beschikbaar in de kaartjesautomaat van NS, maar kortingskaarthouders en meereizigers mogen ze niet meer kopen. Alleen de houders van trajectkaarten mogen (moeten) papieren kortingskaartjes kopen, als ze op een ander traject reizen dan waarvoor de trajectkaart is. Lees hier meer over het verdwijnen van het papieren kaartje bij de NS.

  Bert Ernste

  8 nov 12 at 22:26

 6. Ik heb jarenlang met veel plezier met de trein gereisd. Ik bezit zelf om principiële redenen (milieu) geen auto. Het ziet er naar uit echter dat ik binnenkort de trein vaarwel moet zeggen. Ik weiger om met dit rotproduct, de OV-chipkaart, de reizen. Ik heb een VDU-kaart, maar zal deze kaart binnenkort annuleren wanneer ik niet langer met korting kan reizen. Ik heb een fiets, dus verre afstanden kan ik niet meer afleggen straks.
  En in mijn omgeving denken 4 vrienden er exact hetzelfde over en overwegen ook de trein niet langer te gebruiken als vervoersmiddel.
  Ik hou echt van treinreizen, dus dit doet me enorm veel pijn. De directie van TLS mag tevreden zijn met de maatschappelijke ellende en isolatie waarvoor zij verantwoordelijk is, die het gevolg is van haar blind volgen naar winst, over de ruggen van vele burgers.

  Joris

  13 nov 12 at 04:24

 7. Update: het papieren kaartje blijft voorlopig toch nog, zo valt te lezen in een bericht vandaag van de NS:

  Papieren kortingskaartje blijft voorlopig verkrijgbaar

  Geachte,

  Hierbij informeren wij u graag over de laatste stand van zaken rond de verkrijgbaarheid van het papieren kortingskaartje en de overstap naar de OV-chipkaart. Eerder heeft u van ons bericht ontvangen of in Spoor gelezen dat NS de verkoop van het papieren kortingskaartje begin 2013 zou stopzetten. Door recente ontwikkelingen hebben wij besloten de verkoop van het papieren kortingskaartje voorlopig voort te zetten. Wij vinden het vervelend dat wij hiermee voor verwarring hebben gezorgd en geven u graag enige achtergrondinformatie.

  NS streeft naar aantrekkelijke tarieven waarbij het voor onze klanten duidelijk is wat de prijs voor een treinreis is. De regionale treinvervoerders Arriva, Breng, Connexxion, Syntus en Veolia voeren hun eigen tarieven in opdracht van regionale overheden, die in veel gevallen ook gekoppeld zijn aan de bustarieven in de betreffende regio. Vaak komen regionale tarieven en het NS-tarief niet overeen. Dat heeft gevolgen voor klanten die met de OV-chipkaart reizen en daarbij zowel van NS als een regionale treinvervoerder gebruikmaken. Er ontstaat dan een prijsverschil tussen reizen met de OV-chipkaart en met een papieren kaartje. De regionale vervoerders en NS hebben aangegeven samen te werken aan oplossingen om mogelijke nadelen voor de reiziger te minimaliseren. Daarom heeft NS besloten het afschaffen van de papieren kortingskaartjes voorlopig uit te stellen. Zodat er meer tijd is om uiteindelijk tot een gezamenlijke, eenduidige en transparante oplossing te komen.

  U kunt voorlopig blijven reizen zoals u gewend was met uw Voordeelurenabonnement, Samenreiskorting en eventuele Keuzedagen. Ook als u reeds met uw OV-chipkaart in- en uitcheckt. Op NS-trajecten is dit geen enkel probleem, want daar is de prijs tussen papieren kaartje en chip exact gelijk. Wanneer wij stoppen met de verkoop van de papieren kortingskaartjes ontvangt u hierover persoonlijk bericht. Wilt u meer lezen? Kijkt u dan op ns.nl/ovchipkaart. U kunt ook contact met ons opnemen via NS Klantenservice op telefoonnummer 0900 – 202 11 63 (€ 0,10 per minuut, ma. t/m vr. 8.00 – 22.00 uur en za. 9.00 – 17.00 uur).

  Met vriendelijke groet,

  Erik Beenen
  Directeur Consumenten

  Bert Ernste

  8 mrt 13 at 11:01

Leave a Reply