Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

30a Bienal São Paulo: naast fröbelwerk ook veel moois

leave a comment

Foto van beeld voor raam Savvas Christodoulides

De Trigésima (30ste) Bienal de São Paulo van 2012 is naar mijn mening veel minder dan de vorige editie. Veel kunst op de expositie van dit jaar valt voor mij in de categorie ‘fröbelkunst’. Bijvoorbeeld de rij vitrines met postkaarten van vliegtuigen, waarbij de kunstenaar, de deels in Brazilië wonende Zweed Runo Lagomarsino, op elk vliegtuig steentjes heeft gelegd of geplakt. Ja, reuze lollig voor een kind, maar kunst? Zo is er ook veel gefröbel met textiel en borduurwerk. Of de elektrische trein van de Braziliaanse kunstenaar Cadu, die langs flessen rijdt en deze aantikt met veren, zodat een muziekje ontstaat. Enkele treinen waren trouwens ontspoord.

Treinbaan met flessen van Cadu Cadu

Toch is er natuurlijk ook veel moois te zien op deze Biennale, niet alleen in het gebouw van de Biennale in het Parque Ibirapuera, maar ook elders in São Paulo. (Lijst van deelnemende kunstenaars)

Zeer de moeite waard zijn enkele fototentoonstellingen, zoals die van de Peruaanse fotograaf Edi Hirose, die indringende foto’s maakte van mensen in het binnenland van Peru en op begraafplaatsen, en van de Venzolaanse fotograaf Alfredo Cortina, die altijd dezelfde vrouw (zijn vrouw en dichteres Elizabeth Schön) fotografeert op zeer diverse plekken. Bijzonder!

Straatfoto's van Hans Eijkelboom Hans Eijkelboom

Van de Nederlandse fotograaf Hans Eijkelboom hangen er talloze (een hele wand vol) op straat genomen kleurenfoto’s. Naar mijn smaak wat overdadig.

De kroon spant evenwel de expositie van de schitterende zwart-witfoto’s van August Sander, een Duitse fotograaf, die talloze portretten maakte in de eerste helft van de vorige eeuw. Voor het eerst hangt zijn hele portfolio in een museum. Een aantal van zijn foto’s is online te vinden. Indrukwekkend!

Wand met foto's van August Sander August Sander

30ste Biennale van São Paulo, tot en met 9 december 2012
Parque do Ibirapuera – Portão (Poort) 3
Pavilhão (Paviljoen) Ciccillo Matarazzo (Pavilhão da Bienal)
São Paulo-SP, Brasil
Openingstijden:
Dinsdag, donderdag, zaterdag, zondag en op feestdagen: 09.00 – 19.00 uur
Woensdag en vrijdag: 09.00 – 22.00 uur
Maandag gesloten
Gratis toegang

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

november 17th, 2012 at 8:11 am

Leave a Reply