Tjonge, wat een heisa rond de sneeuw deze vrijdag. De Nederlandse Spoorwegen pasten op voorhand hun dienstregeling aan, in Gelderland gingen de bussen van Syntus de weg niet op. De media pakten uit met fotoseries. Daarop valt te zien dat het voor de zoveelste keer allemaal reuze meeviel, ondanks de weerswaarschuwingen die deden geloven dat er echt extreem weer aankwam.
Wat is dat toch met onze moderne maatschappij? De weerbureaus en de ANWB voorspellen ons met grote regelmaat zware weers- en verkeersproblemen, waarna het meestal helemaal zo’n vaart niet loopt. Zijn die voorspellers zo bang dat ze een keer echt rampweer onderschatten, dat ze nu elk slecht weer maar met alarmsignalen omgeven?
Wat is het toch met de openbaar-vervoersbedrijven, zoals de NS, die op voorhand hun dienstregeling aanpassen (de NS deed dat al heel vaak), waarna dat veelal geheel onnodig blijkt te zijn? Oprechte bezorgdheid over het in de soep lopen van de dienstregeling, of -net als de weersvoorspellers- te bang om fouten te maken? Of is het gewoon bedrijfseconomisch denken? Minder treinen laten rijden kost minder geld, dus wellicht denken ze bij de NS “laten we het weerbericht als excuus nemen”. De reiziger komt op de laatste plaats, dat is inmiddels wel duidelijk uit het hele OV-chipkaartgebeuren.
De titel van de fotoserie op de site van NRC was veelzeggend: ‘Nederland kleurt winters wit, maar laat zich niet kennen’. Hoe zo ‘Nederland laat zich niet kennen’? Het was rotweer en als je erdoor moest heel vervelend, maar meer dan dat was het niet. Zelfs de ooit zo bedaarde NRC huilt mee met de mediawolven: alles moet opwindend klinken, ook als er helemaal niet zo veel aan de hand is.
Het leek wel de sneeuwshow vanmorgen bij Sander de Heer!
Annet Lemaire
7 dec 12 at 15:23 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>