Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Prachtige fotografische blik op Brazilië

leave a comment

Deel affiche tentoonstellingWie in São Paulo is tussen nu en 27 januari 2013 doet er goed aan om een bezoek te brengen aan het Instituto Tomie Ohtake om de schitterende fototentoonstelling Um olhar sobre o Brasil. A fotografia na construção da imagem da nação (Een blik op Brazilië. De fotografie in de beeldvorming van de natie) te bekijken. De tentoonstelling bestrijkt de periode 1833 tot 2003 en laat Brazilië zien al zijn facetten.

Fraaie foto’s van het hof van keizer Dom Pedro II, van de koffieteelt, de slaven, de aanleg van wegen en spooorwegen, de opbouw van São Paulo, immigratie van mensen uit de hele wereld, opstanden, oorlog met Paraguai, het uitroepen van de republiek, de tweede wereldoorlog, de bouw van Brasília, het militaire regime en onderdrukking, de democratisering, kunst en cultuur door de tijden heen, sport en nog veel meer. Zéér de moeite waard!

Instituto Tomie Ohtake
Geopend: dinsdag tot en met zondag 11.00 – 20.00 uur
Avenida Faria Lima 201 (ingang via Rua Coropés)
Pinheiros, São Paulo

Gebouw van het Instituto Tomie OhtakeDe tentoonstelling is ook in boek verschenen, zie bijvoorbeeld hier. (Waarschijnlijk leveren ze niet naar het buitenland.)

Het Instituto Tomie Ohtake is genoemd naar beeldend kunstenaar Tomie Ohtake. Het gebouw, waarin het instituut is gevestigd is ontworpen door haar zoon Ruy Ohtake.

(São Paulo kent een grote Japanse gemeenschap en een Oosterse wijk: Liberdade. In Brazilië zijn zo’n 1,5 miljoen afstammelingen van Japanse immigranten.)

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 7th, 2013 at 8:38 am

Leave a Reply