Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Public relations = propaganda

2 comments

U dacht een vrije wil te hebben? Hieronder een boeiende documentaire uit 2002 over hoe we gemanipuleerd worden. Hoe het begon en hoe bedrijfsleven en politici ons denken beïnvloeden en de massa in toom houden. Zeer de moeite waard.

“The public must be put in its place, so that it may exercise its own powers, but no less and perhaps even more, so that each of us may live free of the trampling and the roar of a bewildered herd.” – Walter Lippmann.

Lees ook deze bespreking van de documentaire.

Meer over de manipulatie van ons denken.

Written by Bert Ernste

januari 18th, 2013 at 7:30 pm

2 Responses to 'Public relations = propaganda'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Public relations = propaganda'.

 1. Dit brengt me het boekje ‘The Hidden Persuaders’ van Vance Packard in herinnering, dat in de tweede helft van de zestiger jaren populair was. Packard beschreef daarin hoe reclame en public relations mensen ertoe brengen dingen en ideeën te willen en na te streven die ze eigenlijk niet nodig hebben of zelfs niet willen. Maar het signaal van Packard werd niet of nauwelijks opgepikt, behalve in volkshogescholen en vormingscentra.

  Constant Coolsma

  19 jan 13 at 00:08

 2. De titel van ‘The Hidden Persuaders’ herinnerde ik me nog, de auteur niet. Het boek is uit 1957. Lezenswaardig artikel uit 2007 over het boek.

  Ondertussen stond ook de wereld van de marketing niet stil. In 2011 verscheen soort van opvolger onder de titel ‘Brandwashed: Tricks Companies Use to Manipulate Our Minds and Persuade Us to Buy’, zo ontdekte ik, toen ik dank zij jouw reactie even op het web rondkeek.

  Ontsnappen kan niet meer.

  Bert Ernste

  19 jan 13 at 00:34

Leave a Reply