Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Hefbrug Kruisvaart

5 comments

Foto hefbrug over de Kruisvaart in de sneeuw

Foto van hefbrug met stoomlocomotief. Bron Het Utrechts Archief.Utrecht 2007

De hefbrug over de Kruisvaart in Utrecht (gebouwd in 1928, ontwerp F. Smulders) heeft nu geen functie meer. Vroeger liep er een aftakking van het spoor over heen naar de Veilinghaven. Hiernaast een foto waarop de brug getest wordt met een stoomlocomotief. (Bron: Het Utrechts Archief.)

Later was de brug nodig om de brandweer toegang te geven tot die kant van het postverdeelcentrum van de PTT bij station Utrecht. Nadat de post helemaal overging op wegvervoer en het gebouw leeg stond, verloor de brug ook die functie.

Op het terrein van het postverdeelcentrum is nu een nieuwbouwwijk gepland. Zie blauwe blokken op het eerste plaatje hier. De brug (bruin) is net te zien iets rechts van het midden op de punt van de V van het water.

De hefbrug is een gemeentelijk monument.

Written by Bert Ernste

januari 24th, 2013 at 8:26 am

5 Responses to 'Hefbrug Kruisvaart'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Hefbrug Kruisvaart'.

 1. Goed dat die brug er nog staat.
  grH

  Hevalo

  24 jan 13 at 10:51

 2. Voor mij heeft deze brug vele herinneringen,zo werd ik in 1944,ik was toen 8 jaar en woonde in de Jeremias de Deckerstr,door jongelui uit wijk C mee het emplacement op genomen om voedsel te stelen,bij deze handelingen zijn helaas doden gevallen.
  De brug heeft niets te maken met het sorteercentrum maar wel met de groenten en fruitveiling, de ABU kolenhandel en de Jaarbeurs voor de aamnvoer van zware apparaten.Om op het terrein v.d.Jaarbeurs te komen stond er nog zo’n zelfde brug daar vlakbij want daar was de haven voor vuilnisschepen.

  HANS GRIMMELIKHUIJSEN

  28 jan 13 at 20:02

 3. Mooie herinnering, Hans, al was het in de oorlog en vooral de hongerwinter natuurlijk niet leuk. Dank voor de aanvulling.

  Bert Ernste

  28 jan 13 at 20:29

 4. Historische foto’s van deze hefbrug staan op

  https://heemaf.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/hefbruggen

  Henk Kolkman

  5 apr 18 at 08:58

 5. @Henk Kolkman: mooi artikel. Dank.

  Bert Ernste

  5 apr 18 at 09:15

Leave a Reply