Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Help, ze eten het huis op!

leave a comment

Foto van deels leeg gegeten plankIn de Tropen is er meer ongedierte dan in gematigde klimaten. In vochtige warmte gedijen veel creepy crawlies (enge kruipertjes), zoals de Engelsen allitererend zeggen. Eerder schreef ik al over de kakkerlak.

Ook termieten, die cellulose eten en daarom vaak (ten onrechte) houtworm worden genoemd, doen het goed in warme klimaten. Bij de eerste sporen is het zaak om ze grondig aan te pakken, als je niet wilt dat de dakbinten, -latten en ander hout in je huis worden opgegeten, zoals bij de plank op de foto. Vaak ziet het houtwerk er nog prima uit. De termieten laten de buitenkant vaak vrijwel intact, terwijl het binnenwerk grotendeels opgegeten is. Je kunt de plank of balk dan zonder veel inspanning breken, zo broos is die.

Helaas wordt bij de bestrijding veel gif gebruikt, zowel in de ruimtes onder het dak, als in de elektriciteitsbuizen, achter plinten en kozijnen en via gaten in de vloer in de grond aan weerszijden van alle muren. Althans zo gaat dat bij de zogenoemde cupim de solo (bodemtermiet) hier in Brazilië, een zeer schadelijk soort die vanuit de aarde om en onder het huis komt.

Overigens is het wat ongedierte betreft ook een beetje wat je gewend bent. Ik ontmoette ooit een IJslandse, die Nederland vergeven vond van de insecten. Op IJsland zijn er heel weinig, waardoor zij zich in Nederland voelde, zoals wij soms in de Tropen.

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

januari 31st, 2013 at 2:32 pm

Leave a Reply