Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

TV-weerbericht in Nederland te lang, in Brazilië te kort

2 comments

Foto gebouwen São 	Paulo met reflectie van wolkenHet Nederlandse weerbericht in de journaals van RTL4 en van de NOS is lang. Veel te lang. Een hele tijd gaat naar het vertellen hoe het weer die dag geweest is (wisten we al), naar foto’s van kijkers (wie zet het journaal aan om kiekjes van onbekenden te kijken?) en dan volgt eindelijk, eindelijk de voorspelling voor de volgende dag en daarna. Interessant trouwens dat ze elkaar daarbij nadoen.

Voor wie in het midden van het land woont, is er nog een probleem. Menige voorspelling vertelt hoe het weer in het noorden en het zuiden zal zijn, of in het westen en in het oosten, maar waar Utrecht en omgeving dan bij horen blijft meestal ongewis.

In Brazilië, 228 keer zo groot als Nederland, is het weerbericht van de televisiejournaals een stuk korter. Per groep van deelstaten (Noord, Noordoost, Centrumwest, Zuidoost, Zuid) wordt zeer beknopt gezegd wat voor weer het wordt, waarbij het accent ligt op de hoofdsteden. Elk van deze groepen deelstaten is nog steeds vele malen groter dan Nederland. Het Braziliaanse weerbericht is véél te kort voor zulke uitgestrekte gebieden. Je hebt er weinig aan, zeker als je buiten de hoofdsteden bent.

Het weerbericht in televisiejournaals heeft daarmee meer iets van een ritueel, waarvan men – blijkbaar overal ter wereld – vindt dat het bij het nieuws hoort. Geschiedenis van het weerbericht.

Meer mediacommentaren | Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

februari 11th, 2013 at 8:47 am

2 Responses to 'TV-weerbericht in Nederland te lang, in Brazilië te kort'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'TV-weerbericht in Nederland te lang, in Brazilië te kort'.

 1. Kwaliteit zal wel niks met de lengte te maken hebben, denk ik. Wat mij opvalt is hoe vaak de weersverwachting in Brazilië er naast zit. Zelfs als het heel regionaal wordt gebracht op tv. Gisteren zouden wij een typische zomerdag moeten hebben gekregen, zon en aan het einde van de dag een lokale bui maar het was iets anders: bijna de hele dag stromende regen. En dit is geen uitzondering.

  Joop Liefaard

  11 feb 13 at 10:53

 2. Helemaal mee eens. Voor ons in het bergachtige binnenland met grote verschillen over zelfs maar 50km is het meestal alleen interessant om te zien hoe (vermoedelijk) het weer is bij vrienden in het noord-oosten of in São Paulo. Als we de volgende dag naar de grote stad gaan, kijken we even wat daar de verwachting is. Maar als het erop aankomt, kijken we op internet. Zelfs daar blijkt dat voorspellen moeilijk is.

  Constant Coolsma

  11 feb 13 at 21:36

Leave a Reply