Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Doorn: modeltrein en snackbar (Jeugdherinnering)

2 comments

Foto van rode model locomotief. Bron: https://www.elizabeth-maria.nl/info.php?id=1600In mijn jeugd woonde ik in Doorn. De bakker bezorgde nog brood (met een bakfiets), de melkboer bracht melk met zijn bromfiets met een rek waarop de melkbussen stonden. Met een maatbeker goot hij de melk in onze pannen.

Aan de Dorpsstraat was een speelgoedwinkel van de gebroeders de Waal, die zo te zien nog steeds bestaat, maar behalve modelbouwartikelen geen speelgoed meer verkoopt. Op de eerste verdieping stond vroeger het speelgoed uitgestald, waaronder locomotieven en treinwagons van Märklin. Ik draaide er lang om een locomotief heen, want ƒ 35 was veel spaargeld. Toch kocht ik hem uiteindelijk. Hij kon zowel op bovenleiding als op stroom via de middenrail rijden. Opgewonden stapte ik naar huis met mijn nieuwe aanwinst.

Vlak bij ons huis was een bosgebied, waar ik speelde en boompje klom. We waren bang voor de ‘heksen’ in het bos, waar ik eerder over schreef. Later, groot nieuws in Doorn, zijn daar flats gebouwd van wel vier etages hoog. Dat was voor zo’n dorp revolutionair. Wie wilde er nu in een flat wonen?

Automatiek in São Paulo: 'Broodie Kroket'Veelbesproken was ook een andere nieuwigheid: de snackbar, die op een hoek van het kruispunt bij de hervormde kerk verscheen. Zo nu en dan mochten we daar een zak patat halen, wat in die tijd een kwartje kostte. Patat en andere frituur kocht je bij het loket rechts van de wand met de automaten voor de kroketten, nasischijven en bamiballen. Links daarvan was het loket voor het softijs. Het kleinste softijsje kostte toen ƒ 0,10. Ik leerde al snel dat je een kroket beter bij het loket kon bestellen, want dan kreeg je meestal een verse, krokante. In de automaten lagen ze vaak te lang, waardoor ze slap werden.

Op zaterdagavond verzamelden zich de locale nozems met hun brommers bij de snackbar. Volgens sommigen betekende nozem: Nederlands Onderdaan Zonder Enige Manieren. Aan mij ging het jeugdprotest nog grotendeels voorbij, maar ik begreep wel dat nozems niet goed waren (volgens mijn ouders dan).

Hoe nieuw wij die snackbar en automaten ook vonden, de automatiek was al in de negentiende eeuw uitgevonden in Berlijn. Meer op Wikipedia en in dit uitvoerige artikel.

(Op de tweede foto een automatiek in São Paulo. De eigenaar deed het idee op in Nederland.)

Meer columns | Meer Nederland

Written by Bert Ernste

maart 27th, 2013 at 9:12 am

2 Responses to 'Doorn: modeltrein en snackbar (Jeugdherinnering)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Doorn: modeltrein en snackbar (Jeugdherinnering)'.

  1. Ik heb hier nog een oude marklin Baantje straks voor de kleine Ado liggen. OOm ado had een schitterebnde modelspoorbaan hier in Drenthe. Die snackbar met de kroketten achter een raampje weet ik ook nog precies. Liesbeth en hiuberdien mochten ook af en toe van een spaargeld iets kopen bij de Waal je kon toen ook nog van die kleine doosje Lego kopen met alleen raampjes of alleen dakstukjes .Prachtig de foto van Broodie Kroket in Sao Paulo. Bedankt voor je mooie verhalen.

    marie Sassen-Doyer

    20 okt 14 at 07:21

  2. Die doosjes met Lego met alleen raampjes of alleen dakstukjes en dergelijke, weet ik ook nog goed. Nu verkopen ze, geloof ik, vooral hele constructies met alle onderdelen in een doos.

    Bert Ernste

    20 okt 14 at 07:47

Leave a Reply