Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Hypocrisie rond het koningshuis

leave a comment

Foto kop uilEr wordt zeer hypocriet gedaan over de eed, die kamerleden geacht worden af te leggen aan de nieuwe koning bij diens inhuldiging.

Wie de tekst leest, ziet in een oogopslag dat het idioot is dat parlementariërs zweren dan wel beloven “dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven”. Je kunt na het doen van die eed of belofte logischerwijs nooit meer je stem uit brengen voor de afschaffing van het koningshuis en de instelling van een republiek of zelfs maar voor de beperking van de rol van de koning. Dat gaat regelrecht in tegen het handhaven van de “onschendbaarheid en de rechten van Uw koningschap”. De voorstanders van de eed doen evenwel of hun neus bloedt en zien de eed als iets symbolisch, blijkbaar van elk inhoudelijk belang ontbloot. Dat is met zo’n formulering natuurlijk niet vol te houden.

Een parlementariër, die voor afschaffing van het koningshuis stemt na het doen van genoemde eed of gelofte, zal inderdaad niet vervolgd worden wegens meineed. De eed zou, zo zeggen de deskundigen, geen staatsrechtelijke betekenis hebben.

Desondanks is het van de zotte om te doen alsof de woorden “dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven” er totaal niet toe doen. Als die woorden werkelijk geen betekenis hebben, spreek ze dan ook niet uit.

Dit soort omfloerste discussie over zaken aangaande het koningshuis is op zich al een argument om de monarchie snel af te schaffen.

Hier leest u hoe een Vlaamse journaliste aankijkt tegen de centraal aangestuurde ‘oranjegekte’.

Meer columns | Meer Nederland

Written by Bert Ernste

april 24th, 2013 at 3:06 pm

Leave a Reply