Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Brasília, vreemde stad

leave a comment

Foto van telefooncel op open terrein in de Braziliaanse hoofdstad Brasília

Brasília (DF) Brazilië 1987

De Braziliaanse hoofdstad Brasília is in de jaren vijftig van vorige eeuw uit de grond gestampt. Het idee om de hoofdstad van Brazilië landinwaarts te verplaatsen was al in 1827 gelanceerd.

Lucio Costa was de voornaamste stadsplanner. Veel van de (regerings)gebouwen zijn ontworpen door de bekende Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, terwijl Roberto Burle Marx de parken en groenvoorzieningen ontwierp.

Dat leverde een wat vreemde, kunstmatige stad op, waarvan de Franse schrijfster Simone de Beauvoir zei dat de diverse blokken dezelfde “elegante monotonie” uitstraalden. Veel open stukken in de stad leken braakliggende terreinen, zoals op de foto enigszins te zien is. Inmiddels is er wel een en ander verbeterd in Brasília.

Meer Brazilië | Meer foto’s

Written by Bert Ernste

mei 22nd, 2013 at 9:22 am

Leave a Reply