Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Autonome zone

one comment

Foto van hek met daarachter tenten en caravans

Utrecht 2013

Foto bord aan het hekAan de Kanaalweg in Utrecht kwam ik deze ‘autonome zone’ tegen. Een leegstaand terrein met daarop een aantal tenten en caravans. “Binnen dit gebied gelt geen arrestatie/identificatieplicht!”, zo vermeldt het bord op het hek.

Het zet aan het denken. Het lijkt niet te gaan om een bezetting uit protest tegen het kapitalisme op de manier van de Occupybeweging (‘occupy Wall Street’). Die zoekt juist publieke plekken, die in het oog lopen. Er is hier ook geen gebouw gekraakt.

Zouden het dan gewoon moderne zwervers zijn, die zich buiten de samenleving willen plaatsen, zoals de Britse ‘travellers’? Ik heb het niet gevraagd, want het terrein leek uitgestorven toen ik er was, maar als ik er een keer mensen zie zal ik informeren.

Voor wie braaf in het sociale systeem meeloopt hebben zwervers, mensen die kunnen gaan en staan waar ze willen, altijd iets romantisch gehad: vrijheid, blijheid, niet in het gareel lopen – naast angst voor het vreemde van ‘die lui’.

Meer foto’s

Written by Bert Ernste

mei 25th, 2013 at 8:17 am

One Response to 'Autonome zone'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Autonome zone'.

  1. Bij Rotsoord in Utrecht (bij Hoograven en ook vlakbij Rivierenwijk) had je ook zo’n terrein. Met een hek ervoor, andere mensen konden niet op het terrein. Vorig jaar is het ontruimd want onveilige situatie en vies. Nu wordt het gebied Rotsoord trouwens herontwikkeld. Maar dat wist je misschien al wel/
    Maar dit terrein bij Kanaalweg ken ik nog niet, is er nog niet zo lang denk ik want ik kom daar vaak. Misschien ga ik morgen even kijken!

    helena

    25 mei 13 at 22:34

Leave a Reply