Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Lieveheersbeestje

one comment

Foto van lieveheersbeestje op blad

Utrecht 2013

Het lieveheersbeestje is bekend onder vele namen: Mariakevers, heiligenkevers, lievevrouwenworpjes, hemelskoetjes, zonnekevers of gelukskevers, om er een aantal te noemen. Veel mensen denken dat lieveheersbeestjes geluk brengen. De Portugese naam is ook mooi: joaninha. Aardig is ook de Engelse naam: ladybug.

>

Hier prachtige beelden van het opstijgen van een lieveheersbeestje:

>

Het lieveheersbeestje deed me ook denken aan het lied Joaninha namorada (Vriendinnetje Joaninha) van de Kaapverdiaanse groep Tulipa Negra (Zwarte Tulp) uit de jaren ’80 van vorige eeuw, dat ik ken uit mijn tijd in Lissabon. (Kaapverdië was een Portugese kolonie en in Lissabon waren veel Kaapverdianen.)

>

Hoes van een lp van tulipa Negra

De tekst is in het Crioulo:

Joaninha na morada
Bô fazê bôs cosa
Agora na Lisboa
Bo crê ingana badiu

Hey hey Joaninha
Hey hey na morada

Por isso bo ta pensa Joaninha
Cuma badiu
Tene odju fitchadu
Bô fica bem inganadu

Agora bu tra concluson Joaninha
Djas pobo na Cais de Sodré
Chintado ta pela bô grogue

>

Meer foto’s

Written by Bert Ernste

juni 16th, 2013 at 8:48 am

One Response to 'Lieveheersbeestje'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Lieveheersbeestje'.

  1. Een beetje laat, deze reactie. Mijn zoon leerde het lieveheersbeestje kennen toen hij net begon een beetje mee te praten. Hij had de woorden lief en lieve al vaak horen gebruiken. Op basis daarvan had hij het over het ‘heersbeestje’, waarvan hij dacht dat wij, zijn ouders, het lief vonden.

    constantinoc

    28 jun 13 at 00:47

Leave a Reply