Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

‘Overlastdonatie’

one comment

Foto bordje over overlastdonatieKent u het woord ‘overlastdonatie’? Ik zag het vorige week voor het eerst bij een vestiging van Albert Heijn. Het woord is buitengewoon vreemd. Het gaat blijkbaar om een systeem waarbij de winkelier zonder tussenkomst van de bevoegde instanties een straf (schadevergoeding) kan opleggen aan bijvoorbeeld winkeldieven.

De nogal agressief gestelde website van de stichting, die een en ander verzorgt, beweert dat de rechtbank de benadering heeft goedgekeurd (vraag over juridische basis op deze pagina), maar je moet zelf op zoek gaan naar de uitspraak, want een directe link geven ze niet. Drempels opwerpen heet dat. Hoe men in beroep kan gaan tegen de ‘overlastdonatie’ vermeldt de site ook niet, wat de eenzijdigheid tekent.

Foto detail bordje over overlastdonatieDat geeft al aan dat er grote haken en ogen zitten aan het eigen rechter spelen door winkeliers, particuliere beveiligers en anderen zonder dat de bevoegde instanties eraan aan te pas komen, zoals ook Folkert Jensma betoogt in Lik op stuk, direct van beveiliger of portier.

Eigenlijk voel je al nattigheid bij het rare woord ‘overlastdonatie’. Donatie? Dan denk je aan goede doelen. Het gaat om een schadevergoeding, die ook nog eens gebaseerd is op een gemiddelde en niet wordt vastgesteld door een onafhankelijke partij. Verhullend taalgebruik. Krom.

Meer Nederland

Written by Bert Ernste

juni 20th, 2013 at 8:07 am

One Response to '‘Overlastdonatie’'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '‘Overlastdonatie’'.

  1. Precies het gevoel dat ik had bij het lezen van de ‘mededeling’ in de plaatselijke supermarkt.Is dit de volgende stap in het ongecontroleerd geldboetes en andere straffen afdwingen door andere instanties dan overheid of politie. Een enge ontwikkeling.

    Paul Bastiaansen

    4 jan 14 at 17:44

Leave a Reply