Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Laan van Nieuw Guinea: herinnering aan een koloniaal verleden

2 comments

Foto naambordje Laan van Nieuw GuineaAls ik in Utrecht ben loop ik nogal eens door de Laan van Nieuw Guinea in de wijk Lombok. Ik moet dan altijd denken aan de (korte) tijd dat ik in Nederlands Nieuw-Guinea woonde. De westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea was tot 1962 onder Nederlands bestuur. Nu valt het gebied onder Indonesië.

Veel Nederlandse steden hebben een ‘Indische buurt’, waar de straten namen van eilanden van Nederlands Indië hebben. In de tijd dat die namen gekozen werden, was men nog trots op het feit dat Nederland koloniën had. Vooral Indië, de ‘gordel van smaragd’, was Nederlands trots.

Geheel bij toeval ontdekte ik dat er in 2008 in de Utrechtse wijk Lombok een project was om buurtbewoners meer te vertellen over de geschiedenis achter de straatnamen. In een filmpje van het project (hieronder) vertelt Nancy Jouwe van de Stichting Papua Cultureel Erfgoed dat alleen Utrecht een straat heeft die vernoemd is naar Nederlands Nieuw-Guinea. Aanvulling 17 februari 2014: Dat blijkt niet juist te zijn, er zijn in Nederland diverse Nieuw-Guineastraten.

Meer West Papua | Nederlands Nieuw-Guinea

2 Responses to 'Laan van Nieuw Guinea: herinnering aan een koloniaal verleden'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Laan van Nieuw Guinea: herinnering aan een koloniaal verleden'.

 1. “In een filmpje van het project (hieronder) vertelt Nancy Jouwe van de Stichting Papua Cultureel Erfgoed dat alleen Utrecht een straat heeft die vernoemd is naar Nederlands Nieuw-Guinea.”

  Aanvulling 17 februari 2014: Dat blijkt niet juist te zijn, er zijn in Nederland diverse Nieuw-Guineastraten.

  Bert Ernste

  17 feb 14 at 14:38

 2. Het zal wel kloppen dat er alleen in Utrecht een laan naar Nieuw-Guinea genoemd is, er zijn wel Hollandiastraten in allerlei gemeenten en Nieuw-Guineastraten eveneens. Meer versteende kennis van de onder het tapijt geveegde ex-kolonie durf ik niet te verwachten…

  christianarchie

  13 mrt 14 at 08:44

Leave a Reply