Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Fraaie gevel (Alkmaar) 2

5 comments

Foto beeldenpartij op gevel Alkmaar

Alkmaar 2013

Detailfoto van de gevel, die gisteren op dit blog stond.

Aanvulling naar aanleiding van een vraag in de reacties:

De beeldenpartij is “een allegorische voorstelling die de goede rechter verbeeldt. Zo zie je bovenop in het midden een scherpziende adelaar, die de rechter zelf verbeeldt, die wordt bijgestaan door twee dames: links de Dapperheid met helm op, geleid door de Eerlijkheid (zie het schild waar de goede leeuw het kwade zwijn overwint) en rechts de Overwinning met laurierkrans op het hoofd en helm in de linkerhand, die door de Eendracht (gesymboliseerd door de granaatappel in haar hand) tot stand komt. In het midden bevindt zich een ‘topless’ jongedame met in de hand een stralende zon, de Naakte Waarheid. Naast haar staat Vader Tijd die haar onthult.” Bron

Meer foto’s

Written by Bert Ernste

juli 11th, 2013 at 8:21 am

5 Responses to 'Fraaie gevel (Alkmaar) 2'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Fraaie gevel (Alkmaar) 2'.

 1. Bijna te mooi, er moet nog wat weer en wind overheen …

  Wllm Kalb

  11 jul 13 at 08:54

 2. Inderdaad, onderhoud is goed, maar pas geschilderd heeft vaak een hoog kitsch-gehalte.

  Mede daarom vond ik Lissabon vroeger zo mooi: vervallen schoonheid. Ik weet niet hoe die stad er nu bij ligt.

  Bert Ernste

  11 jul 13 at 09:06

 3. PS: de kleuren van dit beeld vind ik overigens wel erg fraai.

  Bert Ernste

  11 jul 13 at 21:14

 4. Prachtig! Het zou mooi zijn als we erachter konden komen welke symboliek er in dit ornament zit. Zo te zien heel wat! Compliment voor de foto.

  constantinoc

  11 jul 13 at 14:23

 5. Goede vraag! Dank zij internet vond ik het verrassend snel:

  “een allegorische voorstelling die de goede rechter verbeeldt. Zo zie je bovenop in het midden een scherpziende adelaar, die de rechter zelf verbeeldt, die wordt bijgestaan door twee dames: links de Dapperheid met helm op, geleid door de Eerlijkheid (zie het schild waar de goede leeuw het kwade zwijn overwint) en rechts de Overwinning met laurierkrans op het hoofd en helm in de linkerhand, die door de Eendracht (gesymboliseerd door de granaatappel in haar hand) tot stand komt. In het midden bevindt zich een ‘topless’ jongedame met in de hand een stralende zon, de Naakte Waarheid. Naast haar staat Vader Tijd die haar onthult.”

  Bron

  Ik zal dit ook aan deze blogpost toevoegen.

  Bert Ernste

  11 jul 13 at 14:44

Leave a Reply