Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Driebergen-Zeist: Koffie! Lekkere koffie!

3 comments

Prentbriefkaart (zwart-wit) met foto van groene trein NSToen ik klein was, hadden wij geen auto. Autobezit was nog niet zo wijd verbreid als vandaag de dag. Om bij familie op bezoek te gaan, gingen we met de bus naar station Driebergen-Zeist en van daaruit met de trein.

Spannend vond ik indertijd de koffieservice op dat station. Driebergen-Zeist stond bekend om zijn goede koffie en als er een trein stopte, liepen obers met bladen met een koffiekan en koffiebekers langs de trein om koffie te verkopen aan uit de ramen hangende reizigers. Voor een kleine knaap een boeiend gebeuren. Naar verluidt kreeg het treinpersoneel gratis koffie, als ze de stoptijd wat rekten door iets voor de geplande tijd te arriveren of iets later te vertrekken.

Kratonnen treinkaartje uit 1976Ik kan mij nog goed de groene treinen uit die tijd herinneren. Nu pas lees ik dat deze de bijnaam ‘muizenneus’ hadden (toen nog zonder tussen-n). De postkaart van de ‘muizenneus’ op station Driebergen-Zeist vond ik op deze treinsite.

Ook later, toen ik in Utrecht studeerde, ging ik nog regelmatig over dezelfde lijn naar oma in Doetinchem. Daarvan getuigt dit spoorkaartje dat ik in een oud boek vond. Waarschijnlijk als boekenlegger gebruikt. Zo’n stevig kartonnen kaartje, waar de conducteur met enige kracht een gaatje in knipte, is nu nostalgie. De treinen waren inmiddels de gele ‘hondenkoppen’.

Foto van gele ‘hondenkop’ van de NS

Written by Bert Ernste

juli 20th, 2013 at 8:25 am

3 Responses to 'Driebergen-Zeist: Koffie! Lekkere koffie!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Driebergen-Zeist: Koffie! Lekkere koffie!'.

 1. Het kaartje herken ik. Ik weet ook nog van het perronkaartje.

  Heerlijk stukje vroeger.

  Er is ook een site, maar die kan ik nu niet vinden en die heeft ook nog foto’s van oude stationnetje, jaren geleden vond ik die site en genoot van al die oude foto’s.

  De bovenste foto is apart, die trein ken ik niet, ik weet wel van die oude groene maar die waren bij ons lager.

  Zilvertje

  20 jul 13 at 11:07

 2. Ja, die Driebergse koffie herinner ik me, uit de tijd dat ik als dienstplichtig soldaat met een militaire trein via Driebergen-Zeist reisde. In Bergen op Zoom had, als ik het me goed herinner, de koffie ook landelijke faam. Je moest wel met gepast geld betalen, leerde ik tot mijn schade, om niet het risico te lopen dat het wisselgeld je niet op tijd bereikte … En in Weert waren het de Weerter vlaaitjes die gretig aftrek vonden.

  Constant Coolsma

  20 jul 13 at 17:44

 3. Coffee on British Railways trains cost a shilling ( £0.05 pence) when I was a teenager, so it was a rare treat. They came round with it in a silver coffee pot, with a silver milk jug with hot milk on a silver tray. Now we get tea and coffee in cardboard cups for about £2.50. But I have to admit the quality is still good.

  R.Williams

  23 jul 13 at 18:03

Leave a Reply