Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Appartementen in São Paulo steeds kleiner

leave a comment

Foto van bouwterrin in São Paulo

São Paulo (SP) Brazilië 2013

Torenflats
In grote Braziliaanse steden als São Paulo wordt in een koortsachtig tempo gebouwd. De (inmiddels afgezwakte) economische groei van de afgelopen jaren maakte dat de vraag naar woonruimte groot was en is. De onroerend-goedprijzen stegen in duizelingwekkende vaart.

De projectontwikkelaars maken de appartementen steeds kleiner om er meer te kunnen bouwen op kleine oppervlaktes. Er zijn er in São Paulo al van een luttele 19 vierkante meter. Die kosten rond de honderdduizend Euros (afhankelijk van de wisselkoers).

Toegegeven, die wel heel kleine appartementen zijn voor studenten en mensen die een pied à terre in de stad nodig hebben, maar dat nieuw gebouwde appartementen in steden als São Paulo steeds kleiner worden is een feit. Volgens het artikel uit de eerdere link zijn nieuwbouwappartementen in São Paulo de laatste vijf jaar ruim een kwart kleiner geworden.

De huizenprijzen in de grote Braziliaanse steden zijn de pan uit gerezen. De laatste vijf jaar zijn nieuw gebouwde appartementen in São Paulo ondanks de reductie in maat 124 procent duurder geworden.

Vast-goedbubbel?
Inmiddels zijn er velen, die waarschuwen voor een onroerend-goedbubbel in Brazilië. Anderen zeggen dat de prijzen nog wel even zullen stijgen. Wie heeft gelijk? De optimisten over de markt voor onroerend goed hebben vrijwel allemaal belangen in die sector. De onheilsprofeten roepen echter al een hele tijd dat het einde nabij is en hebben (nog) geen gelijk gekregen.

Van mijn kant geen voorspellingen in deze.

Meer Brazilië | Meer foto’s

Leave a Reply