Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Video: De zee van pelgrim Antonio

leave a comment

Helaas heb ik de film zelf nog niet gezien, maar voor hen die geïnteresseerd zijn in Brazilië wil ik deze website en film (zie trailer hieronder) toch noemen. Synopsis van genoemde site:

Een dag in 1969. Middenin de Sertão, een streek die berucht is om zijn jarenlange droogten, verdwijnt het stadje Canudos onder water.
Ooit was deze plek wereldnieuws, als locatie van een uniek sociaal experiment: de utopische vrijstaat van pelgrim Antonio. Duizenden ontheemde indianen, opgejaagde negerslaven en verschopte blanke landarbeiders verzamelden zich in een samenleving gebaseerd op solidariteit. Maar hun stad werd door het leger met de grond gelijk gemaakt, en hun hoop werd met de dood betaald. Wat achterbleef was een profetie: de dorre wildernis waarin zij leefden zou een zee worden. Generaties later kregen deze woorden een onverwachte betekenis.

In De Zee van pelgrim Antonio gaat filmmaker Mendel Hardeman, die Brazilië opgroeide, op zoek naar de mensen en de dromen van Canudos. Naar de droogte en het water, naar de hoop en de heimwee. En naar de woorden van de pelgrim, die in de binnenlanden nog altijd naklinken. Een zoektocht vol hartverwarmende ontmoetingen met taaie mensen – een reis die de kijker laat meedeinen op de muziek en het trage ritme van het leven in de meedogenloze Sertão.

>

>

Waar te zien

Meer Brazilië

Written by Bert Ernste

november 8th, 2013 at 7:20 pm

Leave a Reply