Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De flitspuit (Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 3)

3 comments

Poster voor insecticide

Arnhem 2013

Ik was iets van tien jaar toen we in Nederlands Nieuw-Guinea woonden (begin jaren ’60). Mijn herinneringen aan die tijd zijn dan ook die van een kind. Hoe ik mijn ogen uitkeek naar de papua’s met een lendendoek en een veiligheidsspeld in hun oor, die het gras kwamen maaien. Dat ik het een spannend idee vond dat onze barbecue, gemaakt van een koekblik van Verkade, door gevangenen was gemaakt en maar twee-en-een-halve Nieuw-Guineagulden kostte. (Zou ik dat bedrag goed onthouden hebben?) Hoe heerlijk het was om een ijskoud blikje fris te krijgen.

De flitspuit, zo’n rond blik vol gif met een pomp eraan, vond ik ook een interessant ding. Daarmee werd gesproeid tegen de insecten. Waarschijnlijk was DDT toen nog niet verboden. Ik mocht hem niet bedienen van mijn vader, omdat er gif in zat. Jammer, want ik vond het wel strijdvaardig dat spuiten door het huis heen.

De poster hierboven in Museum Bronbeek, waarop een inlandse bediende ten strijde trekt tegen de insecten, bracht de herinnering terug, al kan ik mij niet herinneren de reclame ooit eerder gezien te hebben.

Meer Nederlands Nieuw-Guinea

Written by Bert Ernste

december 14th, 2013 at 8:37 am

3 Responses to 'De flitspuit (Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 3)'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'De flitspuit (Herinneringen aan Nederlands Nieuw-Guinea 3)'.

 1. Mooie naam ook voor dat spul. Wat erin zit, staat erop.

  cornutus

  14 dec 13 at 13:25

 2. De flitspuit ja, samen met het uitgerolde kleefband aan de lamp moest die ons tegen vliegen en muggen beschermen. Het laatst gebruikten we de flitspuit toen we in Amsterdam via een kat of een meubelstuk vlooien in huis kregen. In een klein laboratorium in een souterrain aan de Amstel verkocht een echte Amsterdammer grote flessen met vlooiengif en … een flitspuit. Het hielp uitstekend.

  Constant Coolsma

  14 dec 13 at 14:17

 3. Ach ja, de vliegenstrip is er ook zo een uit de oude doos.

  Ik zocht hem even op op Wikipedia en dan blijkt dat het ding, simpel als het is, nog een ontwikkeling heeft doorgemaakt ook: van een stuk karton met stroop en/of lijm (bij warmte droop de stroop en droogde de lijm), via een strip met lokmiddel en kleefspul tot een strip met insecticide.

  De uitrolbare strip werd uitgevonden door een snoepfabrikant. Grappig.

  Bert Ernste

  14 dec 13 at 14:46

Leave a Reply