Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Schoonmoeders tong en kamelenspeeksel

leave a comment

Foto van langwerpig zoet broodje met gele laag bovenop

São Paulo 2013

De Braziliaanse zoetwaar op de foto heet Lingua de sogra (Schoonmoeders tong).

De Portugeestalige keuken kent vele fraaie namen voor zoetigheid. Zo is er bijvoorbeeld Toucinho do ceú (Spekje van de hemel, een soort marsepeinpudding), Baba de camelo (Kamelenspeeksel, een caramelmousse) en Baba de moça (Meisjesspeeksel, soort vla van eierdooiers, cocosmelk en suikersiroop).

Verder heb je Papos de anjo (Engelenonderkinnen, in de oven gebakken eierdooiers met siroop), Beijinhos de freira (Nonnenzoenen, bolletjes van eierdooiers, gepelde amandelen en suiker) en Barriga de freira (Nonnenbuik, pasteitje van eieren, brood, suiker). Er zijn er vast meer.

De religieuze invloed op de namen van de zoetwaar (nonnen, engelen, hemel) gaat terug op de 17e en 18e eeuw, toen het in Portugal vooral de kloosters waren die zoetwaren bereidden.

De zeer zoete smaak van de Portugezen zou een Moorse invloed zijn uit de tijd van de Noord-Afrikaanse bezetting van van Zuid-Europa. De Portugezen brachten deze voorkeur mee naar Brazilië, dat tot begin 19e eeuw een Portugese kolonie was.

Aanvulling juni 2019: Recept: De Volkskeuken: Braziliaans dessert met ei, kokosmelk en suiker (baba de moça) (De Volkskrant), waarin aan deze blogpost wordt gerefereerd.

Written by Bert Ernste

december 20th, 2013 at 8:38 am

Leave a Reply