Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De wondere wereld van Escher

leave a comment

Foto van poster met titel Oneindigheid boven Metamorfose II van M.C. Escher

Amsterdam 2013

Geometrische patronen in het AlhambraBovenstaande foto maakte ik vorig jaar in het Tropenmuseum in Amsterdam tijdens de tentoonstelling ‘Escher Meets Islamic Art: islamitische kunst als inspiratiebron voor een geniaal graficus’.

De lange, smalle afbeelding onder de tekst op bovenstaande foto is Metamorfose II van Escher.

De tentoonstelling viel mij erg tegen, al was het wel interessant om te zien hoe de geometrische patronen in de Arabische kunst grafisch kunstenaar M.C. Escher hebben geïnspireerd. De kunstenaar tekende vele patronen die hij in het Alhambra in Spanje zag na, zoals op de tentoonstelling was te zien.

Afbeelding van de Prentententoonstelling met de ingevulde witte vlekHet werk van Escher met zijn optische illusies boeide me al heel jong. Anders dan bij andere zaken die mij in mijn jeugd interesseerden en nu niet meer, vind ik Eschers werk nog steeds buitengewoon mooi.

Interessant is dat Escher de witte vlek in De Schilderijententoonstelling niet kon invullen. Dat lukt alleen met een computer. Op De Schilderijententoonstelling kijkt een jonge man naar een schilderij dat vervormt. Uiteindelijk staat de kijker zelf op de afbeelding, die hij bekijkt.

> Meer werk van Escher

Correctie 5 januari 2014 19.03 uur: ik schreef in bovenstaande tekst ten onrechte dat Escher wiskundige was. Betreffende tussenzin verwijderd.

Written by Bert Ernste

januari 5th, 2014 at 8:18 am

Leave a Reply