Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Virtuele kiosk Blendle grijpt lezer bij de lurven

2 comments

Logo van BlendleOnlangs mocht ik de proefversie van de internetkiosk Blendle proberen. Dat werd een wat onthutsende ervaring. Na het aanmaken van de inlog komt de lezer niet bij de rekken met kranten en tijdschriften terecht zoals je zou verwachten, maar op een pagina waar je min of meer bekende Nederlanders kunt aankruisen van wie je vervolgens leestips krijgt.

Wie die pagina wegklikt om eerst te kijken wat Blendle aan media te bieden heeft (daar kom je tenslotte voor), blijkt ineens volautomatisch achttien mensen te volgen. Het is net alsof je bij de ingang van de tijdschriftenhandel wordt aangeklampt met aanbiedingen van mensen die tips willen geven nog voordat je de aangeboden waren hebt kunnen bekijken. Als je daar (nog) niet van gediend bent en doorloopt, zitten er al achttien te volgen personen in je zak.

Desgevraagd legt Blendle uit dat dat is gedaan omdat mensen die pagina over mensen volgen slecht lazen. Blijkbaar is men er niet in geslaagd die volgpagina zo aantrekkelijk te maken dat mensen daarvoor kiezen zonder die negatieve optie (als je niet zegt dat je niet wilt, gaan we ervan uit dat je wilt). Zo’n negatieve optie ervaren de meeste mensen – terecht – als inbreuk op hun keuzevrijheid. Bovendien is het natuurlijk vele malen logischer om de optie voor leestips van bekende personen aan te bieden nadat je hebt kunnen kijken welke kranten en tijdschriften in de rekken liggen. De kans is groot dat mensen die volgpagina (mede) zo slecht lezen omdat ze eerst de aangeboden media willen zien.

De mensen van Blendle zien niet in dat het de verkeerde volgorde is en dat zo’n negatieve optie gewoon niet kan, zo blijkt uit een uitvoerige, zij het van de kant van Blendle erg defensieve gedachtewisseling. Ze schermen voornamelijk met het feit dat 95 procent van hun lezers gebruik maakt van de mogelijkheid om leestips van gekozen personen te krijgen.

Waarom dan zo’n vermaledijde negatieve optie, en waarom niet eerst je waren laten zien, zo blijft de vraag. Hopelijk wordt Blendle in de definitieve versie klantvriendelijker.

Meer mediacommentaren

Written by Bert Ernste

april 4th, 2014 at 10:37 am

2 Responses to 'Virtuele kiosk Blendle grijpt lezer bij de lurven'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Virtuele kiosk Blendle grijpt lezer bij de lurven'.

 1. Na lezing van deze bijdrage klikte ik op Like omdat ik het met de kritiek eens ben. Maar nu blijk ik dit ‘leuk’ te vinden, wat geenszins het geval is. Te laat realiseerde ik mij dat ‘Like’ op internet meestal of misschien wel altijd verkeerd wordt vertaald. Kan iemand daar nu niet eens iets beters voor verzinnen? Voorbeeld: Jij en een andere blogger waarderen dit.

  constantinoc

  4 apr 14 at 14:00

 2. Inderdaad is ‘leuk vinden’ wat anders dan ‘to like’ in het Engels. Ik val ook vaak over deze vertaling.

  ‘Waarderen’ is een goede suggestie, want dat wil het Engels zeggen en is wat we willen uitdrukken. De meeste mensen zullen het wel snappen, maar het klinkt wat klungelig zo.

  Bert Ernste

  4 apr 14 at 14:09

Leave a Reply