Grappig hoe de zogenoemde sociale media doordringen in een mensenleven. Eerst wilde ik niet meedoen. In het prille begin nodigde een vriend mij uit om lid te worden van Linkedin, wat ik toen maar deed, al zag ik er weinig in. Mijn account was totaal passief.
Veel later maakte ik toch maar accounts aan bij Facebook en Hyves om vindbaar te zijn in verband met freelance werk. Ook daar was ik echter totaal niet actief met het plaatsen van mededelingen en al helemaal niet van persoonlijke berichten. Desondanks meldden zich een aantal mensen die ‘vrienden’ wilden worden. Meestal ‘bekenden’ van fora. Interessant hoe zelfs een totaal passief account gevonden wordt. Dat doen die sociale media heel slim.
Twitter ging ik gebruiken om nieuwe bijdragen op mijn website te melden. Na een poosje liet ik die meldingen automatisch doorstromen naar Facebook. Zelf kwam ik daar nog steeds zelden.
Een blog op WordPress gaf de kans om ook korte berichten die ik te licht vond voor mijn website te plaatsen. Vooral foto’s vonden daar een plek. Nog steeds geen privé-berichten, die horen wat mij betreft helemaal niet op internet thuis. Ook nieuwe bijdragen op mijn WordPressblog meldde ik via Twitter.
Uiteindelijk ging ik ook artikelen en dergelijke die ik interessant vond, delen via Twitter. (En dus automatisch ook via Facebook. Hyves was inmiddels uit de markt.)
Nog weer later heb ik ook een account aangemaakt op Diaspora, een privacyvriendelijk alternatief voor Facebook. Dat is meer uit solidariteit met het initiatief dan om wat anders, want daar heb ik geen vrienden. Het probleem van Diaspora is dat iedereen al op Facebook zit en te lui is om over te stappen, ondanks het feit dat Facebook slecht is voor je privacy. Op Diaspora plaats ik de bijdragen die op mijn website staan, de berichten op mijn weblog en de deelberichten van mijn Twitter.
Samengevat: ik heb nu mijn website voor het (overwegend) serieuzere werk, mijn weblog (inmiddels op een eigen domein) voor een dagelijkse bericht (vaak een foto) plus de artikelen van mijn website, en Twitter (2015: opgeheven) om te berichten dat er iets nieuws staat op mijn website of weblog en om interessante artikelen en dergelijke te ‘delen’. Die Twitterberichten gaan ook door naar mijn Facebook (2015: opgeheven) en Linkedin (2015: opgeheven). Tenslotte heb ik een account bij Diaspora voor een mengsel van dat alles.
Zo ben ik uiteindelijk dus toch meegegaan met de ‘sociale’ media, zij het een beetje anders dan de meesten. Grappig proces.