Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Speelgoed: tollen

one comment

Foto van tollen in een vitrine

São Paulo (SP) Brazilië 2014

Diverse priktollen, die ik zag op een tentoonstelling in São Paulo in Brazilië.

In mijn jeugd heb ik nog wel met tollen gespeeld, al was dat niet met een priktol, maar met een zweeptol, een variant.

Ik heb het altijd een mysterie gevonden hoe tijdens mijn lagere-schooltijd de diverse speelperiodes begonnen en weer afliepen: de knikkertijd en de toltijd en zo. Wie begon ze? Wie liet ze aflopen? Een wonderlijk proces, dat ik nooit heb weten te doorgronden.

Meer Brazilië | Meer foto’s

Written by Bert Ernste

mei 30th, 2014 at 6:43 am

One Response to 'Speelgoed: tollen'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Speelgoed: tollen'.

  1. Ja, dat heb ik ook meegemaakt (ik had trouwens zowel een zweep- als een priktol), die periodes. Maar pas later ben ik me bewust geworden van de magie ervan: heel Nederland was tegelijk aan het tollen, springen, knikkeren, jojo-en. “Het zit in de lucht”, werd er dan wel gezegd. En ik denk ook dat het echt zoiets is. Was, kan ik beter zeggen; je ziet het bijna niet meer, helaas.

    Corline

    30 mei 14 at 09:13

Leave a Reply