Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Officiële vlag verboden op veteranendag

3 comments

Foto van vetrenaren met vlaggen van Nederland en West PapuaVandaag is het veteranendag in Den Haag. Veteranen, die in 1961-’62 in Nederlands Nieuw-Guinea dienden droegen daarbij in afgelopen jaren naast de Nederlandse vlag ook de zogenoemde Morgenster. De Morgenster was een door Nederland officieel ingestelde vlag van Nederlands Nieuw-Guinea met het oog op toekomstige onafhankelijkheid van het gebied. Dit jaar is deze officiële (!) vlag verboden.

Indonesië maakte indertijd aanspraak op Nederlands Nieuw-Guinea, als onderdeel van het vroegere Nederlands Indië, dat onder de naam Indonesië onafhankelijk was geworden na de tweede wereldoorlog. Indonesië zette die eis kracht bij met militaire infiltraties in Nederlands Nieuw-Guinea, waartegen de Nederlandse militairen de verdediging vormden.

Foto van beide vlaggen in Kokas, Nederlands Nieuw-Guinea 1962Ergo: de militairen, die in 1961-’62 in Nederlands Nieuw-Guinea dienden, vochten en soms sneuvelden, deden dat onder zowel de Nederlandse vlag als de vlag van een (toekomstig) onafhankelijk West Papua. De vlaggen hingen bij officiële gelegenheden broederlijk naast elkaar, zoals op de foto hiernaast in Kokas, Nederlands Nieuw-Guinea 1962 (groter door erop te klikken) (Bron).

Het is daarom stuitend dat het na Indonesische druk op onze regering die op haar beurt druk uitoefende op de organisatie van de veteranendag, verboden is om de Morgenster waaronder deze veteranen dienden (naast de Nederlandse driekleur) mee te voeren in het defilé op de veteranendag van 2014.

Enkele dagen terug schreef ik deze samenvatting van de kwestie.

Aanvulling 17 juli 2014: op Tanahku West Papua een uitvoerig dossier over deze kwestie.

Meer West Papua

3 Responses to 'Officiële vlag verboden op veteranendag'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Officiële vlag verboden op veteranendag'.

 1. De omstreden vlag zou wel mogen buiten het defilé, maar er zijn verschillende berichten dat de politie ook daar optrad tegen de Morgenster.

  Politie zet man met Papoeavlag in de cel

  Bert Ernste

  1 jul 14 at 09:14

 2. Het doet sterk denken aan de aanhouding van twee eenzame demonstranten van het Nieuw Republikeins Genootschap op kroningsdag. Die hadden zelfs hun actie met de burgemeester afgestemd en werden toch aangehouden en afgevoerd. Achteraf excuses, maar wel effectief uit het zicht gehouden. Hypocrisie.

  Bert Ernste

  1 jul 14 at 09:16

 3. Aanvulling 17 juli 2014: op Tanahku West Papua een uitvoerig dossier over deze kwestie.

  Bert Ernste

  17 jul 14 at 06:52

Leave a Reply