Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

In het gelid: Hildebrand monument

leave a comment

Foto van rijden beelden op grasveld

Heino (Overijssel) 2014

Nog een foto gemaakt in de beeldentuin van Museum De Fundatie in Heino (Overijssel) na die van gisteren.

Foto van Jan Bronner in atelier

Jan Bronner

Het gaat om het Hildebrand Monument van Jan Bronner. Het is oorspronkelijk gemaakt naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Nicolaas Beets in 1914. Beets schreef onder de naam Hildebrand het bekende boek Camera Obscura, een collectie verhalen waarin hij de spot dreef met de burgerlijkheid. Lezenswaard! Het boek is hier als e-boek beschikbaar.

Jan Bronner werkte lang aan het monument. In 1948 is het eindelijk klaar. Het duurt nog tot 1962 voordat het monument op zijn plaats staat in Haarlem, waar de Camera Obscura speelt. De Franse kalksteen blijkt niet goed bestand tegen het weer en ook vandalen eisen hun tol. In 1983 wordt het monument weer verwijderd. Na restauratie zijn de beelden zonder de bijbehorende fonteinbak geplaatst in de beeldentuin van Museum de Fundatie. Twee verbrande beelden zijn vervangen door kopieën van kunststof.

Meer foto’s

Written by Bert Ernste

augustus 11th, 2014 at 6:14 am

Leave a Reply