Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Mysterie van Atlantis opgelost

4 comments

Omslag van boek Operatie AtlantisOnlangs was ik op de Azoren, een archipel in de Atlantische Oceaan (foto’s). De lokale legende luidt dat de eilanden de bergtoppen zijn van het verloren continent Atlantis.

Ik hoorde voor het eerst van Atlantis toen ik in mijn jeugd Operatie Atlantis las, uit de serie van Bob Morane. Daarin neemt Bob Morane deel aan een onderwaterexpeditie, waarbij ze het verdronken Atlantis vinden. De Atlantiërs leven zelfs nog, onder koepels van een nieuw materiaal. Het verhaal loopt tragisch af, want ze zetten de sluizen open en Atlantis houdt alsnog op te bestaan.

Het aardige van het boekje was dat achterin enkele bladzijden gewijd waren aan de vraag wat we daadwerkelijk van Atlantis weten. Als jonge knaap las ik dat met rode oren. Het idee van een echt verzonken continent was zo mogelijk nog spannender dan het avontuur van Bob Morane.

Foto van wijnkurkGelukkig kan ik u melden dat het mysterie waar Atlantis lag, is opgelost. De Azoren zijn inderdaad de toppen van het verdronken rijk. Ik vond het bewijs, toen ik een fles Azoriaanse wijn opende: op de kurk stond Atlântis. Geen twijfel mogelijk.

Meer over Atlantis

Written by Bert Ernste

augustus 24th, 2014 at 6:37 am

4 Responses to 'Mysterie van Atlantis opgelost'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mysterie van Atlantis opgelost'.

 1. ‘Boeken voor moderne mens’ staat er op de fraaie omslag. Fijn om ‘modern’ te zijn.

  wllm kalb

  24 aug 14 at 09:19

 2. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de hoek van mijn boekje beschadigd is en dat er oorspronkelijk ‘Boeken voor moderne mensen’ stond.

  Zie bijvoorbeeld hier.

  Bert Ernste

  24 aug 14 at 10:00

 3. Ach ja, Atlantis, ik herinner me er ook iets van uit mijn jeugd. En veel recenter las ik iets dergelijks: De Verloren Stad Z van David Grann. Over een onvindbare stad in het Latijns-Amerikaanse regenwoud. Een prachtig thema.

  Constant Coolsma

  24 aug 14 at 14:16

 4. Verdwenen beschavingen spreken tot de verbeelding.

  ‘De verloren stad Z’ is een fascinerend boek (non-fictie!) over de ontdekkingsreiziger Percy Fawcett die naar die verloren stad op zoek gaat en nimmer terugkeert.

  Dat geeft dan weer mythevorming: de bewering dat hij de stad gevonden heeft en daar is blijven wonen. Waarschijnlijker is dat hij in het regenwoud de dood heeft gevonden.

  Bert Ernste

  24 aug 14 at 14:54

Leave a Reply