Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Weg met de smartphone

10 comments

Foto van twee oude mobieltjesNa een klein half jaar experimenteren met een (Android) smartphone heb ik mijn oude mobiele telefoons weer uit de la gevist. Ik houd wel van moderne technologie en vind de slimfoon een leuk speeltje. Ook is het handig om overal een minicomputer bij je te hebben waarmee je je e-mail kunt checken, websurfen en – inderdaad – bellen. Het notitieblokje vond ik nuttig om zo nu en dan snel iets te noteren. Vooral op plekken waar je je rugzak achter moet laten in de garderobe (musea en dergelijke) kwam het vaak voor dat ik een naam of zo wilde opschrijven en geen pen en papier bij de hand had. De e-bookreader op de smartphone gebruikte ik zo nu en dan, als ik ergens moest wachten. Een paar verzamelingen van korte verhalen zijn dan prettig om te hebben.

De gedownloade betaal-apps van mijn banken, de NS-Reisplanner, de OV-reis-planner en zo nog wat apps die ik dacht te gaan gebruiken, heb ik uiteindelijk nimmer getest. Mijn reizen plan ik thuis en ook mijn betalingen doe ik op de laptop onder eigen dak. Voor internet in de trein heb ik een netboekje met Linux (Ubuntu). Een groter scherm en een fysiek toetsenbord zijn gewoon veel comfortabeler. Het is meer gewicht (een dikke kilo) in de rugzak, dat wel.

Hoewel ik van tevoren wist dat de slimfoon van alles over je bijhoudt, kreeg ik toch steeds een ongemakkelijk gevoel als ik weer een app downloadde. De app waarmee ik mijn televisie (zo’n ‘slimme’) zou kunnen bedienen, wilde toegang tot mijn contacten. Huh?! Mijn contacten? Zelfs zaklantaarn-apps willen je telefoon doorvlooien zonder enige noodzaak. Whatsapp had ik niet eens geïnstalleerd, omdat deze ook contacten opslaat van mensen, die geen Whatsapp hebben. Alsof je de gegevens van ál je vrienden door de secretaris van de voetbalclub laat overschrijven, omdat enkele van je contacten lid zijn van de voetbalclub. Ook de Twitterapp en die van Uber dat taxi’s aanbiedt, zijn er niet voor je privacy. Uber al helemaal niet. Over Facebook en privacy hoeven we het niet meer te hebben.

Vanaf het begin dat ik mijn slimfoon gebruikte probeerde ik alles te doen aan die privacy. Zo deactiveerde ik voorgeïnstalleerde apps die ik niet zou gaan gebruiken. Dat levert meteen allerhande waarschuwingen op dat de telefoon dan misschien niet goed zou werken. Zo wordt de (gemakzuchtige) gebruiker toch weer aangespoord om niet te veel aan de privacysettings te doen. Een (Braziliaanse) taxi-app dwong me om uitgezette Google-services weer aan te zetten. Ik had er geen goed gevoel bij. Afijn, het privacyverhaal is alom bekend, al sluiten de meeste gebruikers hun ogen ervoor.

Eerlijk is eerlijk: ik merkte ook dat ik de vele handigheden van een smartphone vrij weinig gebruikte, dus ik kon gemakkelijk besluiten om de oude mobieltjes uit hun pensioenla te halen en de slimfoon de deur uit doen. Mijn broekzak is er in ieder geval een stuk minder vol door, want de ouderwetse mobiele telefoon is veel compacter.

Meer over privacy-instellingen slimfoon: Android | iPhone.

Written by Bert Ernste

december 18th, 2014 at 7:50 am

10 Responses to 'Weg met de smartphone'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Weg met de smartphone'.

 1. Eigenlijk heb je gelijk. Ik deel je zorgen over de aanslagen die via draagbare elektronica op onze privacy worden gedaan. Maar ik vind enkele voordelen van de smartfoon zo handig (bijv. dat ik veel gegevens steeds bij de hand heb, wat me met mijn oude geheugen goed uitkomt) dat ik er geen afscheid van kan nemen. Ik probeer voorzichtig te zijn met wat ik er aan apps op zet, maar ik weet: risico loop ik toch. Tja, en wil je dat uitsluiten, dan moet je internet maar afschaffen 😉

  Constant Coolsma

  18 dec 14 at 12:22

 2. Inderdaad, surfend op internet ben je ook niet veilig voor de gegevensjagers, maar daar heb je – in mijn beleving – nog wat meer controle, zie bijvoorbeeld hier.
  De Android-apps, waarvan je niet kunt instellen welke permissies je wel en welke je niet wilt geven (je moet alles aanvaarden om de app te laten werken) gaven mij een ongemakkelijk gevoel, zoals ik schreef.
  Het blijft een lastige strijd. Jammer dat er geen slimfoons zijn voor privacybewuste mensen (afgezien van de wel erg dure Blackphone), waarop je (tegen een meerpijs) meer privacy-opties hebt. Honderd procent privacy is een illusie, dat snap ik, maar Android en andere maken het nu wel erg bont.
  Ik heb ook gekeken naar rooten van mijn slimfoon, maar voor instapmodellen wordt meestal geen root-software aangeboden en het heeft ook maar beperkt effect op de privacy-opties.
  Een alternatief als Sailfish OS bestaat vooralsnog voor een beperkt aantal modellen. Het zit ook op de Jolla phone. Sailfish geeft wel meer onafhankelijkheid dan Android-apparaten.

  Bert Ernste

  18 dec 14 at 12:37

 3. Dank voor de aanvullende informatie. Ik zal er eens naar gaan kijken.

  Constant Coolsma

  18 dec 14 at 12:39

 4. Helaas is het (rooten of ander OS op je slimfoon zetten) allemaal niet zo simpel.
  Waarom is er niet een bedrijfje dat een alternatief (telefoon of alleen software) met meer privacy-opties aanbiedt voor Android-slimfoons? We moeten blijkbaar allemaal meedoen met de grote massa, terwijl er toch vrij veel mensen zijn, die best iets aan hun privacy willen doen, mits het niet teveel moeite kost.

  Bert Ernste

  18 dec 14 at 12:55

 5. Mensen zijn er na 10 jaar eindelijk aan gewend geraakt dat een telefoon gewoon geld kost, dat je hem niet “gratis krijgt bij een abonnement”. Misschien gaan ze ooit snappen dat je software ook niet gratis of voor 1 euro krijgt. Misschien lukt het ooit met open-source software. Er bestaat een firefox-os, maar telefoons met dat systeem zijn in Nederland niet te krijgen.

  knutselsmurf

  18 dec 14 at 15:21

 6. Goed punt dat je Firefox OS voor smartphone noemt. Die had ik uit het oog verloren. Voor de liefhebbers: hier meer (in het Engels). Het goede is al meteen dat je Firefox OS kunt gebruiken zonder een account bij iemand, dat is anders dan de noodzaak van een Google-account bij Android-phones of een Apple-account bij iPhones.
  Ubuntu (een Linuxversie) werkt ook aan een OS voor smartphone. Maar er zijn bij mijn weten nog geen Ubuntu-smartphones op de markt. Meer

  Bert Ernste

  18 dec 14 at 15:49

 7. Een review van Firefox OS voor slimfoon staat hier (Engels).

  Bert Ernste

  18 dec 14 at 16:00

 8. De Ubuntu-phone komt eraan, zie hier

  Bert Ernste

  19 dec 14 at 08:47

 9. 2017, augustus, en nog steeds geen Ubuntu phone.
  Gebruik een windows phone en vind m zeer prettig in gebruik. Ze zeurden wel om een account aan te maken, gedaan, maar doe er niets mee.
  Apps die zeuren om gegevens installeer ik niet, plaatsbepaling staat uit, en backup’s maken doe ik niet.
  (cloud).
  Maar dit ziet er veelbelovend uit:
  https://blog.jolla.com/sailfishx/

  Ed

  27 aug 17 at 10:52

 10. Er is een Ubuntu phone uitgekomen, maar de ontwikkeling is alweer gestaakt.

  Die Sailfish OS lijkt interessant, maar is – als ik het goed zie – voor een specifiek model.

  Bert Ernste

  27 aug 17 at 16:41

Leave a Reply