Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Toch weer aan de smartphone

one comment

Foto van smartphoneKort geleden schreef ik dat ik de slimfoon eraan had gegeven, omdat ik geen goed gevoel had bij vele vaak onnodige permissies van de diverse apps. Mijn smartphone zette ik terug naar de fabrieksinstellingen en ik hief het Google-account dat ik ervoor had aangemaakt op.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik sindsdien nog eens wat verder heb gekeken en tot mijn verrassing tot de ontdekking kwam dat er meer app-stores zijn voor Android-telefoons dan alleen de Play-store van Google. Velen weten dat niet, op zich al een veeg teken! Je moet heel wat incomplete of zelfs onjuiste informatie op internet doorploegen om een en ander te weten te komen. De dominantie van Google leidt ertoe dat de meesten denken dat de app-store van Google de enige is. Heel wat mensen verkeren zelfs in de mening dat je een Android-telefoon helemaal niet kunt gebruiken zonder Google-account. Dat is dus onjuist. Een Android-telefoon is meteen bruikbaar met de voorgeïnstalleerde applicaties zonder Google-account.

Wie aanvullende apps wil installeren heeft ruime keus naast de al te bekende app-store van Google. De Play-store van Google blijft zich evenwel opdringen, want veel van de bekende apps, zoals die van de Nederlandse Spoorwegen, OV-planner en de betaal-apps van de banken zijn helaas alleen te vinden in die Play-store. Slecht eigenlijk dat al die bedrijven bijdragen aan de monopoliepositie van Google, een bedrijf dat bovendien niet bekend staat om zijn klantvriendelijke praktijken, integendeel.

Blijft dat Android, hoewel grotendeels open source software, gemaakt is door Google. Om daar nog verder los van te komen en ook de beperkingen van de fabrikant van de slimfoon te omzeilen, is het mogelijk om het apparaat te ‘rooten’. Dat is wel een klusje, dus niet voor iedereen weggelegd. Voor diverse, vooral goedkopere telefoons bestaat de mogelijkheid van rooten overigens niet. De ontwikkelaars van root-software richten zich liever op de geavanceerde toestellen.

Na wat meer gelezen te hebben over deze alternatieven, heb ik toch mijn slimfoon weer gepakt om eens te kijken hoe ver ik daarmee zou kunnen komen. Rooten ging niet, het is een eenvoudig toestel, dus ik zit voorlopig vast aan de beperkingen van de door de fabriek geïnstalleerde versie van Android.

Een account bij Google wilde ik niet, al kun je betogen dat dat niet zo heel veel uitmaakt, als het Google-account uitsluitend voor de app-store gebruikt en niet voor andere Google-diensten, waarvan Google zonder enige twijfel alle gegevens combineert. De voorgeïnstalleerde apps zijn ook wat beperkt, dus ik wilde wel toegang tot een app-store. (Meerdere kan ook.) Ik koos voor F-droid, die eist dat de apps open source zijn. De F-droid store is net als andere applicatiewinkels eenvoudig als app te installeren. Daar vond ik onder meer de Firefox browser (ik wilde Googles browser Chrome niet gebruiken), Cool Reader voor het lezen van e-books, KeepasDroid voor het versleuteld opslaan van wachtwoorden en dergelijke, Notepad voor notities, CSipSimple voor voipbellen, Osmand~ voor navigatie (nog niet getest) en zo nog een en ander. Zoals gezegd, zonder de Playstore van Google geen betaal-apps van banken en geen openbaar-vervoer-apps, maar die gebruikte ik al niet, omdat ik bankzaken en reisplannen liever thuis op de laptop doe.

De permissies die de apps vragen, blijven overigens verwarrend. Zo wilde de navigatie-app voortdurende toegang tot camera en microfoon. Dat vond ik raar. Na wat zoeken op internet bleek dat te maken te hebben met een plugin voor de app, waarmee je je reis in beeld en gesproken woord kunt vasteggen. De onduidelijkheid rond de vele permissies van apps is en blijft uiterst klantonvriendelijk. Je kunt tenslotte niet elke permissie gaan opzoeken. Terecht dat privacywaakhonden daartegen protesteren. Ik vrees overigens met bange vreze dat technologiegiganten als Google niet meer in te tomen zijn, vooral omdat vrijwel iedereen ze klakkeloos naloopt, de consument zowel als de bedrijven die apps laten maken. Monopolies zijn altijd slecht, Google is nog veel erger, zoals hierboven al aangehaald. De kongsie smartphonefabrikanten / Google doet gewoon aan nare koppelverkoop.

Kortom: ik ben weer aan de slimfoon, ondanks mijn eerdere afscheid. Het feit dat je als klant geen heldere keuzes krijgt voorgeschoteld (wel/niet inloggen met Google-account; kiezen van app-store) blijft een kwalijke zaak. Veel gebruikers weten daardoor niet dat je een Android-telefoon zonder Google kunt gebruiken en dat er veel meer app-stores zijn dan die van Google. Tekenend voor de macht van de tech-giganten.

PS: de iPhone van Apple is naar verluidt beter qua privacy, maar is veel minder open. Met een iPhone is men geheel afhankelijk van Apple en diens app-store.

Zie de reacties op ‘Weg met de smartphone’ voor alternatieve besturingssystemen voor slimfoons, zoals Sailfish, Ubuntu en Firefox.

Aanvulling 15 januari 2015:

Ik ben toch weer van de slimfoon afgestapt en opnieuw teruggegaan naar de domfoon.

Written by Bert Ernste

januari 2nd, 2015 at 7:31 am

One Response to 'Toch weer aan de smartphone'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Toch weer aan de smartphone'.

  1. Veel succes met je herstart. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

    Constant Coolsma

    2 jan 15 at 12:51

Leave a Reply