Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Opnieuw: weg met de smartphone!

3 comments

Foto van twee oude mobieltjesIn vervolg op mijn eerdere posts ‘Weg met de smartphone’ en ‘Toch weer aan de smartphone’: mijn experimenten met een Google-vrije smartphone hebben me niet kunnen overtuigen. Na een aantal weken actief naar alternatieve applicaties zoeken in alternatieve app-winkels, heb ik de slimfoon opnieuw de bons gegeven.

De apps uit alternatieve app stores vragen óók de meest vreemde permissies. Zo vroeg Navfree, een navigatie-app, om toestemming om mijn contacten in te zien. Wellicht is dat omdat de app de route naar vrienden wil kunnen bedenken,  maar ik wil de keuze om die informatie niet verstrekken. Dat kan echter niet, je moet alle permissies accepteren, als je een app wilt gebruiken. Navigatie- en taxi-apps hebben verder vaak Google-services nodig. De klauwen van dat bedrijf reiken ver.

Het gevoel dat je in de smartphonewereld van alle kanten bespied wordt (mijn ervaring is met Android), ben ik niet kwijtgeraakt door Google te verbannen. De oude mobieltjes zijn opnieuw uit de la gevist. De broekzak is opnieuw minder vol. Misschien dat ik nog eens een alternatief besturingssysteem probeer (zie de commentaren bij ‘Weg met de smartphone’), maar ik heb het voorlopig weer even helemaal gehad met de vreemde wereld van de slimfoon.

Written by Bert Ernste

januari 15th, 2015 at 7:30 am

3 Responses to 'Opnieuw: weg met de smartphone!'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Opnieuw: weg met de smartphone!'.

 1. Ik heb een Nokia 220 dumbphone van net geen 30 euro. Doet een maand met een volle batterij. Je kan er trouwens gewoon mee het internet op, maar geen apps draaien, want alle software zit er hard ingebakken.

  knutselsmurf

  15 jan 15 at 10:47

 2. Precies, in geval van nood kun je het internet op met zo’n domfoon, ondanks het kleine scherm. En verder is voor verreweg de meeste mensen al die connectiviteit eigenlijk helemaal niet zo nodig.

  Bert Ernste

  15 jan 15 at 10:59

 3. Volgens mij neemt Knutselsmurf het batterijgebruik steeds op in februari, en niet als het een schrikkeljaar is. Of hij gebruikt de Nokia nauwelijks. Als ik het mis heb, moeten alle fabrikanten worden verplicht die Nokiabatterij mee te leveren.

  Constant Coolsma

  15 jan 15 at 22:09

Leave a Reply