Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Nogal selectief, die diplomatieke druk en ferme taal van onze minister van Buitenlandse Zaken

3 comments

Ansichtkaart met kaart van Nieuw-GuineaMinister Koenders van Buitenlandse Zaken dreigt met diplomatieke gevolgen, als een in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander wordt geëxecuteerd.

Ik ben tegen de doodstraf, maar waarom deze nogal exclusieve aandacht voor een Nederlandse ter dood veroordeelde en niet voor alle gevangenen in Indonesië die wachten op executie? Volgens de berichten was de rechtsgang rond de Nederlander niet goed, dus OK, Nederland komt daar met recht tegen in het geweer.

Maar dreigt onze minister van Buitenlandse Zaken ook met diplomatieke gevolgen bij andere, nog veel ergere inbreuken op de rechtsgang in Indonesië en grove mensenrechtenschendingen aldaar?

Denk bijvoorbeeld aan de Indonesische provincies van West-Papua, waar het hijsen van een voor de autoriteiten onwelgevallige vlag al kan leiden tot jaren gevangenisstraf en waar de politie en militairen met vaak keihard optreden tegen (ook vreedzame) demonstraties, al te vaak met doden tot gevolg. Nee, dan horen we geen ferme diplomatieke taal maar boterzacht gewauwel, want oh, de handelscontacten mogen er niet onder lijden.

Daarbij moeten we bedenken dat West Papua tot 1962 bij Nederland hoorde onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea. Het gaat dus om onze voormalige rijksgenoten, die onder internationale druk door middel van een nep-referendum bij Indonesië zijn gevoegd tegen de wil van de meerderheid van de lokale bevolking.

De lokale bevolking van West Papua, de papua’s, hebben een reeks zeer terechte verlangens. Zo moet het gebied eindelijk worden open gesteld voor onafhankelijke journalisten en hulporganisaties. Militairen en politie moeten ingetoomd worden en niet meer straffeloos disproportioneel geweld kunnen gebruiken.

Het zou minister Koenders sieren, als hij óók daarover ferme taal zou spreken en daadwerkelijk druk zou uitoefenen en niet alleen als het Nederlanders betreft.

Meer West Papua | Nederlands Nieuw-Guinea

3 Responses to 'Nogal selectief, die diplomatieke druk en ferme taal van onze minister van Buitenlandse Zaken'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Nogal selectief, die diplomatieke druk en ferme taal van onze minister van Buitenlandse Zaken'.

 1. Bert Ernste

  16 jan 15 at 21:31

 2. Minister Koenders is de vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Het siert het Nedelandse volk niet dat hun minister in dit geval niet en in andere wel ferme taal spreekt en daadwerkelijk druk uitoefent en niet alleen als het Nederlanders betreft.
  Overigens, onder andere Amerika kent ook nog de doodstraf. Zijn we er daar dan wel voor?

  Jos

  16 jan 15 at 23:24

 3. Ik dacht nog even dat het minister Koenders ging om fouten in de rechtsgang, maar uit de berichten leid ik af dat de bezwaren zich voornamelijk richten tegen de doodstraf. Dat is discriminerend, want Nederland blijft stil bij doodstraffen voor andere nationaliteiten en de lokale bevolking.
  En over mensenrechtenschendingen elders in de Indonesische archipel zegt Nederland ook bitter weinig, zoals ik hierboven al aangaf.
  De geëxecuteerde Nederlander zou een xtc-laboratorium hebben gerund. Dat lees je – opvallend genoeg – in de Nederlandse berichten niet meer terug.

  Bert Ernste

  19 jan 15 at 10:02

Leave a Reply