Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Trekbel

5 comments

Foto van bovenlicht met trekbel

Utrecht 2013

Ineens zag ik hem, die trekbel daar in het bovenlicht van het grachtenpand in Utrecht.

Het deed me denken aan belletje trekken. Kwajongens en kwameisjes die aanbellen en hard wegrennen. Bij een brutalere variant blijven de daders na het bellen staan tot de deur wordt geopend, en rennen dan pas weg, het liefst met de opmerking: “Sorry, ik ben vergeten weg te rennen”, zo lees ik op Wikipedia.

De uitdrukking ‘belletje trekken’ komt uit de tijd dat alle deurbellen nog een trekbel waren, zo’n echte bel, bediend door aan draden te trekken, middels een fraaie trekker bij de deur. Het was de tijd dat mensen in bovenhuizen via een touw de voordeur beneden konden open trekken. Dat gaat nu meestal ook elektrisch.

Grappig hoe de uitdrukking ‘belletje trekken’ nog steeds bestaat en niet is vervangen door ‘belletje drukken’. Net zoals we op de telefoon nog steeds een ‘nummer draaien’ en niet ‘drukken’ of ‘tikken’, al zal de uitdrukking ‘nummer draaien’ zijn langste tijd wel hebben gehad.

Written by Bert Ernste

februari 3rd, 2015 at 7:25 am

5 Responses to 'Trekbel'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Trekbel'.

 1. Bedankt voor de mooie uitleg van het belletje trekken Wat hebben we datr vroeger vaak gedaan Vooral bij de mensen die BOOS werden.

  Marie Sassen-Doyer

  3 feb 15 at 08:41

 2. Leuk! Ik wist niet dat u zo ondeugend was. Zelf was ik er te verlegen voor en durfde ik het eigenlijk niet, dat belletje trekken.

  Bert Ernste

  3 feb 15 at 08:51

 3. Ik kan me wat je beschrijft heel goed herinneren Bert.

  Joop Liefaard

  3 feb 15 at 10:14

 4. Ik herinner me dat het geluid van zo’n trekbel dwingend overkwam. Je haalde het niet in je hoofd om niet open te gaan doen.
  Weet iemand trouwens wat dat tegeltje rechts boven betekent? Een monumentenpand?

  Constant Coolsma

  3 feb 15 at 11:41

 5. Waarschijnlijk is dat schildje inderdaad een teken dat het een monumentenpand is, al kan ik het niet zo snel ergens terug vinden. Er zijn – blijkbaar – vele varianten van dergelijke schildjes, zoals hier te zien is.

  Bert Ernste

  3 feb 15 at 11:54

Leave a Reply