Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

São Paulo: ciclovias

4 comments

Foto van vrouw met vlag onder parasol

Foto van fietsen die stoppen voor vlagSão Paulo (SP) Brazilië 2014

Zondagochtend aan de Avenida Paulista in  São Paulo. De dame hierboven ‘bewaakt’ een weekeindfietspad. São Paulo heeft er de laatste jaren veel fietspaden bij gekregen. De meeste gaan echter niet van A naar B, maar zijn bedoeld voor recreatie: rondjes of heen en weer rijden. Een groot aantal is ook alleen in het weekeinde open, zoals deze.

Een fietstraditie heeft São Paulo niet. In vlakkere steden in het binnenland wordt wel vrij veel gefietst, maar São Paulo is bij uitstek een autostad. Dat is een cultureel gegeven, maar ook vanwege de combinatie hellingen en klimaat.

Foto van fietsen die stoppen voor vlagOm de onervaren fietsers te begeleiden zet São Paulo in op het begeleiden van het fietsverkeer. Op een aantal kruispunten zitten dames zoals die hierboven, die het fietsverkeer regelen met hun vlag. ‘Pare’ betekent: stop. Ze steken de vlag over het fietspad, de ciclovia, als het kruisende verkeer mag oprijden, of voetgangers mogen oversteken.

Gisteren zagen we op dit weblog de huurfietsen van de Banco Itaú en ook deze verkeersregelaars worden gesponsord door een bank. Reclame is alomtegenwoordig.

(De foto’s rechts groter door erop te klikken.)

Written by Bert Ernste

mei 19th, 2015 at 6:37 am

4 Responses to 'São Paulo: ciclovias'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'São Paulo: ciclovias'.

 1. Mooi verhaal over de fietsers in Sao Paulo

  Marie Sassen-Doyer

  19 mei 15 at 09:57

 2. Echte zondagochtendsfeer op de foto’s!

  Constant Coolsma

  19 mei 15 at 12:22

 3. Zondagochtend is vrijwel alle steden van de wereld nog steeds een oase van rust. Zowel in São Paulo als Utrecht (‘mijn’ steden) is het een verademing dan de stad te ervaren.

  Bert Ernste

  19 mei 15 at 12:36

 4. Ja, letterlijk een verademing.

  Constant Coolsma

  19 mei 15 at 13:55

Leave a Reply