Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

Oude techniek: trekbel

leave a comment

Foto van trekbel aan veer

Foto van trekker van trekbelUtrecht 2015

Ooit was techniek volledig mechanisch. Elektriciteit was er nog niet, behalve in de natuur: bijvoorbeeld in bliksem. Elektronica bestond nog helemaal niet. Een ouderwets mechanisch horloge is een wonder van mechanische techniek. Ook de schrijfmachine mag er wezen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar nu naar de heel simpele mechanica: de trekbel. We hadden het op dit weblog al eerder over de trekbel en belletje trekken.

Foto van scharnier met kabelsHierboven een trekbel, zoals die vroeger in heel veel huizen hing en op de foto’s daaronder de techniek: eerst de trekker buiten bij de deur, daaronder de scharnier achter de trekstang en tenslotte de scharnier bij het plafond waarvan de draad naar de bel hierboven gaat. Die hangt aan een veer om vanzelf in zijn beginstand terug te komen.

Simpel, maar doeltreffend.

(Foto’s rechts groter te zien door erop te klikken.)

Foto van scharnier met kabels

Written by Bert Ernste

mei 30th, 2015 at 6:33 am

Leave a Reply