Begin juli start de Tour de France in Utrecht. Voor de gemeente was het binnenhalen van de Tourstart en een etappe groot feest. Bij gemeentebesturen denken ze nog steeds dat de promotie van de stad door grote evenementen opweegt tegen de kosten. Die mythe is inmiddels wel doorgeprikt, net als bij het WK voetbal en de Olympische spelen. Voor de horeca is het natuurlijk wel een aantal dagen goed verdienen, dat lijdt geen twijfel. Ook feestgangers en wielerliefhebbers hebben een paar goede dagen.
Overigens heb ik nooit begrepen waarom het leuker is langs de route van de Tour te staan waar de renners in luttele minuten langsflitsen, als je het hele gebeuren op televisie kunt volgen, waar je wel overzicht over de hele koers hebt. Dat hoef ik natuurlijk ook helemaal niet te snappen. Ieder zijn ding.
Dan de aanloop naar zo’n evenement. Kort na het binnenhalen van de Tour kwamen er al gemeentelijke uitingen over het gebeuren, zoals hierboven op het Jaarbeursplein in Utrecht. De grond van het plein is passend beschilderd en aan het eind staat een grote gestileerde fiets, zoals er elders in de stad ook staan. Best leuk die fiets en een fleurig plein, maar ik geloof niet echt dat je daarmee nou de stad promoot. Althans niet meer dan met een willekeurig standbeeld. Gewone standbeelden hebben het grote voordeel dat ze een veel langere levensduur hebben, want na de Tour is het gedaan met die fietsen in de stad.
De schildering op het Jaarbeursplein ziet er inmiddels ook niet meer zo fraai uit als op de foto, want we zijn sinds het maken van de foto alweer zo’n negen maanden verder. Het verfwerk ziet er inmiddels wat dof en sjofel uit, waarbij het afval dat mensen achterlaten niet helpt.
Ik denk dat de gemeente weinig terug krijgt voor de geïnvesteerde miljoenen. (Het organiseren van de Grand Départ in Utrecht kost 15 miljoen euro, waarvan de gemeente 6 miljoen betaalt.) Een klein beetje stadspromotie levert het wel op, maar dat is dat bedrag bij lange niet waard, alle praatjes ten spijt. De horeca en feest- en wielerliefhebbers hebber er wel veel aan. Het is evenwel geen gemeentetaak om dat zo uitbundig te subsidiëren uit ons aller belastingcenten.
Aanvulling januari 2017: de gemeente blijkt zich ook nog eens rijk gerekend te hebben: Tourstart zorgt voor extra tekort van 184.000 euro bij gemeente.
Ik ben het met je eens Bert.het lijkt zo mooi om zo,n evenement binnen te halen maar het kost vast veel meer dan het oplevert.
Marie Sassen-Doyer
31 mei 15 at 12:17 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>
Januari 2017: post aangevuld met bericht over tekorten.
Bert Ernste
25 jan 17 at 16:16 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>