Utrecht 2014
Dit is het poortgebouw van de Joodse begraafplaats in Utrecht. Via voorgaande link lees ik: “Tot 1789 mochten joden niet in de stad Utrecht wonen, maar er wel handel drijven. Zij vestigden zich in naburige plaatsen als Maarssen en werden daar ook begraven. In 1792 kreeg Utrecht een synagoge aan de Springweg, in 1808 werd de begraafplaats aangelegd.”
Een mooie poort maar ik vind het heel storend dat er een bordje op staat .. met verboden toegang. Het doet me denken aan de bordjes in de tweede wereld oorlog ,waarop stond .. voor Joden verboden. o.a. in parken en andere openbare gebouwen. EEn kerhof hoort altijd toegangkelijk te zijn..
Marie Sassen-Doyer
31 jul 15 at 14:42 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>
Dat bordje met ‘Verboden toegang‘ viel mij ook op. Een kerkhof zou inderdaad altijd toegankelijk moeten zijn.
Voor een beetje context: de begraafplaats ligt aan het Zandpad in Utrecht, waar (aan de andere kant van de weg) een hele rij woonboten ligt met kamertjes voor prostitutie. Toen ik de foto maakte waren die boten door de gemeente gesloten, maar wellicht dat de begraafplaats gesloten was vanwege de hoerenlopers. Al ging dat dus niet meer op toen ik er langs kwam.
Bert Ernste
31 jul 15 at 14:53 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>
Volgens mij is het niet ongebruikelijk dat begraafplaatsen hetzij openingstijden kennen hetzij een plek waar je de sleutel kunt ophalen. De pastorie van mijn vader lag vlakbij de hervormde begraafplaats in Sittard en in onze brievenbus lag de sleutel altijd klaar voor bezoekers. Dat was ongetwijfeld zo om grafschennis of vervuiling tegen te gaan. Maar ‘Verboden toegang’ wekt inderdaad nare associaties.
Constant Coolsma
31 jul 15 at 15:52 edit_comment_link(__('Edit', 'sandbox'), ' ', ''); ?>