Bert Ernste – Utrecht | São Paulo • weblog

Brazilië, West-Papua, media en meer

De heksen van Bruegel

one comment

Foto van paneel van expositie

Foto van gastenboekUtrecht 2015

In het Utrechtse Catharijneconvent is tot 31 januari 2016 de tentoonstelling De heksen van Bruegel te zien. Het was, zo lees ik daar, Pieter Bruegel de Oude die ons beeld van heksen bepaalde: een lelijke vrouw met bezem en kookpot. Daarvoor was er nog geen stereotiep beeld van heksen.

Ook mannen konden heks zijn, maar er werden veel meer vrouwen vervolgd voor heksenpraktijken dan mannen. In de kunst ging deze discriminatie nog veel verder, er werden veel minder mannen dan vrouwen als heks afgebeeld. In het gastenboek schreef iemand: “Oei, wat komen de vrouwen er(g) slecht af!”

De heksen van Bruegel is een aardige expositie met een originele invalshoek naast de collectie van traditionele religieuze kunst van het Catharijneconvent. Wel is de heksenexpositie wat klein. Niet de moeite waard om alleen daarvoor van ver te komen.

Ook de extra toeslag die museumjaarkaarthouders moeten betalen voor De heksen van Bruegel is daardoor wat overdreven, al is die bescheiden (€ 2,50). Zeker als je je bedenkt dat het van Gogh Museum geen toeslag vraagt voor de veel grotere en indrukwekkender expositie Munch : Van Gogh.

Written by Bert Ernste

oktober 5th, 2015 at 6:25 am

One Response to 'De heksen van Bruegel'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'De heksen van Bruegel'.

  1. Met halloween wat is komen overwaaien uit Amerika ,komen de heksen ook weer in beeld.

    Marie Sassen-Doyer

    5 okt 15 at 09:23

Leave a Reply